Fällande domar för nazistmisshandel

De tre medlemmarna i Svenska motståndsrörelsen (SMR) – Theodor Nordenadler, Oscar Bergström och Mattias Glad – som åtalats för den uppmärksammade misshandeln i centrala Uppsala fälls av tingsrätten.

25 maj 2015 16:16

Tingsrättens dom meddelades på tisdagseftermiddagen. 23-årige Theodor Nordenadler döms till tre månaders fängelse, medan Oscar Bergström och Mattias Glad, båda 20 år, döms till villkorlig dom samt samhällstjänst. Alla tre ska gemensamt betala 10 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Tingsrätten slår fast att den misshandlade mannen bara försökt freda sig och inte själv angripit någon. Enligt domen rör det sig om "en oprovocerad ful misshandel där de tillsammans med andra på ett mycket fegt sätt misshandlat en försvarslös person".

LÄS MER: Här hittar du hela UNT:s granskning av fallet

Tingsrätten rubricerar brottet som misshandel, men anser inte att det rört sig om grov misshandel. Skälen är att attacken var över på ett par minuter och att skadorna på misshandelsoffret Anders Henriksson trots allt blev begränsade.

Tingsrätten anser att Anders Henriksson uppgifter om vilka som attackerade honom, tillsammans med vittnenas uppgifter och filmer och bilder från händelsen, binder gärningsmännen till angreppet.

De två yngsta, som var 18 respektive 19 år när misshandeln inträffade, är tidigare ostraffade och slipper därför fängelse. Straffen hade i annat fall blivit fängelse i en månad och 14 dagar respektive två månader. den äldste av SMR-medlemmarna deltog vid upploppen i Kärrtorp och dömdes i vintras till sju månaders fängelse för bland annat våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. I tisdagens dom slår tingsrätten fast att det inte finns några skäl för att döma mannen till annat straff än fängelse för misshandeln i Uppsala.

Uppsalapolisen lade ned förundersökningen mot trion med motiveringen att det inte gick att styrka vem eller vilka som misshandlade Uppsalabon Anders Henriksson på Celsiustorget i Uppsala, sommaren 2013, när han protesterade mot budskapet från nazistiska SMR. Sedan UNT granskat bevismaterialet återupptogs utredningen.

Det var den 10 augusti 2013 som ett tiotal personer från Svenska motståndsrörelsen (SMR) dök upp vid Celsiustorget i Uppsala och delade ut flygblad. De hade inte sökt något demonstrationstillstånd, men polis på plats bedömde att manifestationen inte störde ordningen. Den fick fortsätta under bevakning av två polismän i närheten.

När Uppsalabon Anders Henriksson markerade sin kritik mot SMR-medlemmarna och rev sönder ett av flygbladen uppstod snabbt en hetsig diskussion. Inom några sekunder trängdes Henriksson in i en butiksentré där han misshandlades med slag, sparkar och stötar av SMR-medlemmarnas fanor. Henriksson blödde ymnigt från fyra jack i huvudet och fick hjärnskakning.

Uppsalapolisens förundersökning lades ned efter ett halvår, med motiveringen att bevisen inte räckte för att avgöra vem eller vilka personer som gjort sig skyldiga till misshandeln. Sedan UNT-reportern Gusten Holm på egen hand granskat mobilfilmer och förhör från misshandeln kunde han visa att det var möjligt att identifiera misstänkta gärningsmän. Dagen efter togs förundersökningen upp på nytt, efter beslut av åklagare.

I slutet av januari i år åtalades tre män från Stockholmstrakten, två 20-åringar och en 23-åring, för misshandeln. I polisförhören nekade alla tre till misstankarna och besvarade samtliga övriga frågor med ”inga kommentarer”.

När rättegången skulle starta på morgonen den 7 maj bombhotades tingsrätten, som fick utrymmas under ett par timmar. När förhandlingen sedan skulle starta fanns de tre åtalade inte på plats. De hämtades samma kväll av polis och rättegången hölls dagen efter, under stort polis- och säkerhetspådrag. Alla tre nekade till misstankarna och ville bli frikända. Åklagaren yrkade på fängelse för samtliga.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist