Vad är en drop in-vigsel?

– Det är den enklaste tänkbara formen att ha vigsel på i kyrkan. Du behöver till exempel inte boka präst eller skicka inbjudningar. Man träffas bara under den utsedda dagen. Sedan kan man självklart ta med släkt och vänner.

Så hur fungerar det rent praktiskt?

Artikelbild

– Man infinner sig i vår kyrka under de utsatta tiderna mellan klockan 14–16. Där visar man upp att man har gjort en hindersprövning. Sedan registreras det att vigseln ska ske och därefter har man ett kort samtal med prästen där man bestämmer musik och hur man ska säga sina löften. Ungefär en kvart efter det sker själva vigseln.

Hur många räknar ni med att viga?

– Vi uppskattar att själva vigseln tar dryga 25 minuter, och vi räknar med att kunna förrätta åtminstone alla de par som kommer under utsatt tid. Vi räknar med sex, sju vigslar.

Det finns ingen risk att det blir för spontant?

Artikelbild

| Spontan. Fredrik Bråkenhielm arrangerar drop in-vigslar i Funbo kyrka under lördagen. ”En del planerade vigslar kan vara så planerade att man glömmer bort att vara i nuet”, säger han.

– Nej, jag tror inte att man behöver vara orolig för att man förhastar sig in i detta. Har man beställt hindersprövning och intyg om vigsel är det inget som direkt skiljer sig från hur man annars bokar en vigsel. Människor är också myndiga att fatta sina egna livsbeslut.

Men det blir inte för opersonligt?

– En del planerade vigslar kan vara så planerade att man glömmer bort att vara i nuet. Det kan bli så väldigt mycket med rätt blommor, fina program och att gästerna ska vara klädda på ett visst sätt. Här hamnar verkligen själva vigseln i centrum. Av den anledningen tror jag att man kan känna sig mer närvarande.

Alla hjärtans dag är ett rätt passande datum. Samtidigt är det ju inte direkt en unik dag för vigslar och förlovningar.

– Vi tyckte ändå det var kul att kombinera detta med Alla hjärtans dag. Vi tror att det kan bli ett kul minne att det skedde på just den dagen.

Då blir följdfrågan: Hur toppar man det här när det är dags att fira bröllopsdag?

– Ja, hur gör man det? (skratt)

Skulle du själv kunna gifta dig på en drop in-tid?

– Min fru är präst och vi planerade och tänkte rätt mycket innan vår vigsel. Så det här sättet var kanske inte det som låg närmast till hands för oss. Men jag tycker inte att det gör det till en mindre viktig eller högtidlig vigsel bara för att det är drop in.