"Djupt odemokratiskt och otrevligt"

Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala klubbade under torsdagskvällen igenom bygglovet för en terminal på Ärna.

11 december 2014 21:04

Beslutet om bygglov för ett terminalområde på Ärna skulle fattats vid ett extra nämndmöte 29 december. Men plan- och byggnämndens ordförande Liv Hahne (M) förde upp beslutet på dagordningen redan under nämndens ordinarie möte på torsdagen. Där kunde bygglovet klubbas igenom, efter att Centerpartiets ledamot Curt Malmenstedt förklarats jävig och skickats ut ur rummet. C är emot att ärendet går direkt till bygglov utan en detaljplan och hade ingen ersättare på plats under mötet.

Svarstiden för synpunkter av grannar runt Ärna har ännu inte gått ut, varför justeringstiden för beslutet satts till 29 december.

Att bygglovet plötsligt fördes upp på dagordningen i förtid upprör nämndens vice ordförande Monica Östman (S):

- Det är ett djupt odemokratiskt och otrevligt sätt att hantera denna fråga, säger hon.

- V har självfallet reserverat oss mot detta, det är det enda vi kan göra.

Liv Hahne ställer sig oförstående till kritiken.

- Odemokratiskt? När dagordningen skulle fastställas under mötet lade jag till Ärna och då sade ingen någonting. Det var i det läget som man kunde tagit upp frågan, inte efter att beslutet är fattat. I en demokrati argumenterar man för sin sak. Ibland vinner man, ibland förlorar man.

Varför skyndade du på beslutet?

- Jag ansåg att det var för mycket spekulationer fram och tillbaka och att det var viktigt att fatta ett beslut. Det var inget märkligt med det.

De rödgröna partierna anser att det nya terminalområdet som Uppsala Airport vill bygga för att driva civilt flyg på Ärna flygplats borde utredas i en detaljplan, och att det inte ska forceras fram genom ett vanligt bygglov.

UNT skrev också i tisdags att även Uppsala kommuns stadsjurist Mats Sandmark bedömer att det behövs en detaljplan. Också Centerpartiet var emot att gå direkt på bygglov för ett sådant stort projekt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!