Det var vid halv nio-tiden på onsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till hvb-hemmet Hoppet Kil nordväst om Uppsala. Där pågick släckningsarbete under flera timmar. Fastigheten gick dock inte att rädda.

– Det brinner för fullt nu. Det kommer upp svart rök så in i helsike och det är fullt med brandkår och polis-bilar på platsen, sa ett vittne som även varnade en boende i närheten.

Lokalerna evakuerades och det finns inga uppgifter om att någon person kommit till skada. Branden spred sig heller inte till andra byggnader i närheten.

Artikelbild

När polisen kom till platsen var byggnaden helt övertänd och personal och boende stod utanför. Där väcktes även misstankar om att branden var anlagd.

– När vi pratade med folk kom misstankarna ganska snabbt att riktas mot en ungdom som är boende på hemmet. Han kommer att höras, säger Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Också övriga boende och personal skulle höras under onsdagseftermiddagen. Motivet till branden är fortfarande oklart. På onsdagskvällen meddelar polisen att pojken anhållits efter att ha förhörts.

Hvb-hemmet Hoppet Kil tar emot pojkar i åldrarna 13–18 år. Enligt webbplatsen finns det fem platser på hemmet men det är oklart hur många som var placerade vid tidpunkten för branden.

Artikelbild

Hemmet har varit i blåsväder flera gånger tidigare. I mars knivskars en man allvarligt i samband med en fest där det förekom mycket alkohol, och som flera av ungdomarna från hemmet närvarade vid.

Polisen har rapporterat om flera händelser med anknytning till det nu nedbrunna hvb-hemmet samt Hoppet Fågelbo, som ligger i samma område och tar emot flickor. Bland annat olaga hot, våld mot tjänsteman, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse av traktor samt försök av stöld och skadegörelse på bil, misshandel, ofredande, och olovlig körning.