De tre medlemmarna av Svenska motståndsrörelsen (SMR) som inte dök upp vid torsdagens rättegång i Uppsala tingsrätt döms nu att betala 4000 kronor vardera i böter.

Misstänkta och vittnen är skyldiga att delta i rättegångar som de kallas till, i annat fall finns risk att de döms till böter. Uppsala tingsrätt beslutade på torsdagseftermiddagen att vitesbeloppen för de tre åtalade ska dömas ut.

Tingsrätten beslutade också att de åtalade ska hämtas av polis till den planerade fortsättningen av rättegången, som ska starta på fredag morgon. Domstolen konstaterar att alla tre blivit kallade till rättegången, men inte fanns på plats när förhandlingen startade på torsdagen, efter nästan två timmars försening.

Artikelbild

Det blev en dramatisk torsdagsförmiddag i Uppsala. I samband med rättegången mot tre medlemmar i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, som ställs inför rätta för misshandeln av Uppsalabon Anders Henriksson, kommer ett bombhot in till SOS vid 08:04. Polisens presstalesperson Lisa Sannervik vill inte gå in på exakt vad som sades i samtalet, mer än att personen sagt att "tingsrätten ska sprängas".

Lokalerna utryms och polisen spärrar av Kungsgatan i båda körriktningarna mellan Vaksalagatan och Bangårdsgatan. En återsamlingsplats upprättas utanför byggnaden mellan Stadshuset och Centralstationen.

Efter tio konstateras bomblarmet som falskt. Avspärrningarna släpps och ett 50-tal personer i form av åhörare och personal släpps in i byggnaden där säkerhetskontroller väntar, men dramat var inte slut där.

Vid 11:10 är allt klart för förhandlingar - men de tre åtalade finns inte på plats. Försvarsadvokaterna uppger att de har haft kontakt med sina klienter under morgonen, men ingen vet var de håller hus just nu.

Artikelbild

- Det låg i farans riktning att det här skulle ske, säger åklagare Magnus Berggren. De tre tilltalade har befunnit sig i närområdet under morgonen, säger han. Nu får inte advokaterna tag i dem via telefon.

Förhandlingarna återupptas vid 11:23, trots att de tilltalade inte är på plats. Men redan vid halv tolv meddelar domaren Mats Sandmark att torsdagens förhandling ställs in och att det görs ett nytt försök i morgon. Därmed måste rättegången klaras av på en dag.