Äldre uppmanas att kasta mat

1 800 äldre personer, varav 75 i Uppsala, har uppmanats att kasta mat som de fått levererad från företaget Sodexo. Orsaken är att matlådorna har förvarats i ett skåp där listeriabakterier påträffats.

17 april 1916 14:30

Smittan upptäcktes tidigare i veckan inom ramen för Sodexos eget kontrollsystem. Enligt Susanne Fridlund, distriktschef inom affärsområdet health care, har listeriabakterierna påträffats i ett skåp där nylagade matportioner kyls ned.

– Vi har däremot inte hittat några bakterier i den mat som förvarades i skåpet, säger hon till UNT.

Som en extra säkerhetsåtgärd ringde Sodexo runt till alla berörda kunder och uppmanade dem att kasta maten.

En undersköterska, som vill vara anonym och som arbetar på ett hemtjänstföretag i Uppsala, säger till UNT:

– Maten levereras på tisdagar och i går, lördag, fick vi samtal om att det kan finnas listera i maten. Så nu får vi handla mat åt de äldre som behöver, säger undersökterskan.

Susanne Fridlund uppger att Sodexo också har kört ut ny mat till de kunder som inte har tillräckligt med matlådor hemma så att de klarar sig till nästa ordinarie leverans på tisdag i kommande vecka.

Varken undersköterskan i Uppsala heller Susanne Fridlund har hört talas om att någon skulle ha blivit sjuk. Det kontaminerade nedkylningsskåpet är nu sanerat och bakteriefritt.

I normala fall är listeriabakterier ofarliga, men för personer med nedsatt immunförsvar,gravida och äldre kan infektionen vara farlig, enligt Folkhälsomyndigheten. Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen är hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning (sepsis). När maten värms upp till minst 70 grader dör bakterierna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Klara Stefansson Göran Sterner TT