Kring 400 löpare i alla åldrar samlades vid Studenternas för att värma upp inför den tredje omgången av Ronjaloppet. Temat för årets upplaga är att uppmärksamma kampen mot kvinnlig könsstympning, och deltagarna sprang i rosa t-shirts med texten " F**k könsstympning". Folkpartisten Anna Manell från arrangerande Tri, Tjejers rätt i samhället, höll ett glödande tal innan uppvärmningen satte igång där hon citerade Nawal el-Saadawi , den första som öppet skrev om övergreppen på egyptiska kvinnor:

– "Ord bör inte försöka att behaga, för att dölja såren i våra kroppar, eller de skamfyllda stunderna i våra liv. De kan göra ont, ge oss smärta, men de kan också provocera oss att ifrågasätta det vi har accepterat i tusentals år", sa Anna Manell

– Många modiga kvinnor har gått i bräschen för att stoppa en alldeles för lång tradition av att skära sönder miljontals flickor och kvinnor. Denna osedvänja ska uppmärksammas och stoppas. Modiga kvinnor i föreningar och organisationer, utomlands och i Sverige, fortsätter denna kamp varje dag.

Anna Manell avslutade talet med att tacka alla löparna för deras stöd i kampen mot kvinnlig könsstympning, inklusive jämställdhetsminister Maria Arnholm som också sprang det 5 km långa Ronjaloppet.

Med en vecka kvar till valet var det politiska fältet väl representerat i Ronjaloppet. Företrädare för de flesta riksdagspartier utom oinbjudna Sverigedemokraterna fanns på plats vid Studenternas. Många lokalpolitiker ratade " F**k könsstympning"-tröjorna och valde i stället att springa i partitröja. En grupp kristdemokratiska damer sprang till exempel i T-shirts med texten "Låt familjen bestämma mer!", miljöpartisterna körde med texten "Ett steg före" och de socialdemokratiska löparna "Dags för varann". Men

Under uppvärmningen till technomusik informerades löparna om problemen med könsstympning, och sedan var det dags för start. I första led stod vänsterpartisterna Jeanette Escamillo och Liza Boëthius

– Jag deltar för jag stödjer Tris arbete. Det är en fantastisk organisation som gör mycket nytta, sa Liza Boëthius, som dock inte hade tänkt springa loppet.

– Är man 68 får man gå, sa hon, innan nedräkningen till starten började.

Sevana Bergström, projektledare på Tri, kunde notera god uppslutning och fin stämning, men på frågan om hon är belåten med utfallet av det tredje Ronjaloppet svarar hon:

– Nöjd och belåten blir jag aldrig inte förrän könsstympningen i världen upphör helt och hållet.

anna.bill@unt.se 018-478 1273