På väg mot Broadway med stormsteg

Med drömmen att stå på Broadways scen har Tierpsonen Karl Noremo tagit sig en bra bit på väg. Ett läsår i London ska göra honom till en fullfjädrad musikalartist.

4 januari 2013 15:33

Efter en intensiv första termin på American Musical Theatre Academy of London är Karl Noremo tillbaka för några veckors ledighet hemma i Tierp. Varje dag har han drillats i dansövningar, sångteknik och teater från morgon till kväll.
– Det har varit enormt hårt. Jag kommer hem med träningsvärk varenda dag och det är läxor, läxor, läxor som gäller. Men jag har utvecklats oerhört mycket. Det känns verkligen som rätt plats för mig, säger Karl Noremo.
Att det skulle bli sång, dans och teater var självklart sedan tidig ålder, säger han. Hela släkten beskriver han som musikalisk, med en musiklärare till mamma och en mormor som vigt hela sitt liv åt musiken, om än på hobbynivå. Fram till gymnasiet ägnade han dessutom mycket tid åt att träna både fotboll och hockey.
– Jag älskar båda två, men min grej har alltid varit musiken. Idrotten har gjort mig mer fokuserad och självständig i träningen.

Precis som fotbollsstjärnan John Guidetti tillhör han en generation som säger vad de tycker och tänker. Han är öppen med att det krävs satsning för att nå dit han siktar.
– Bland mina kompisar finns det en del som tycker att det är kul med musikaler och så, men de lägger inte riktigt ned det arbete som krävs. Jag har alltid satsat lite extra, stannat kvar och stretchat efter träningar och övat lite till på dansnumren.
Så mycket tid över för andra nöjen blir det inte. Efter en timmes resa från skolan hem till Acton Town i västra London är det vila som står på schemat. Helgerna ägnas åt rehabilitering, och Londons nöjesliv har inte riktigt hunnits med.
– Jag har bara varit ute och dansat en gång den här terminen, när en kompis fyllde år. Men det var najs att se lite av utelivet också, säger han.

Karl Noremo tror att han blir kvar i den brittiska huvudstaden även efter att skolan tar slut i juli. Han säger att han kommer in allt mer i kulturen, språket och det sociala. Samtidigt som det är skönt att komma hem till Tierp.
– Det är ju hemma. När jag hade flyttat till Stockholm för att gå på gymnasiet var jag enormt tacksam de gånger jag kom hem. Mina kompisar som fortfarande bor kvar tycker att Tierp är ett skitställe, men jag gillar verkligen att komma hit och äta mammas mat.
Drömmen är att någon gång i framtiden stå på West End eller Broadways scen. Musikalartist är det han allra helst vill bli om han får välja fritt. Hans röst passar bäst i de sammanhangen, säger han. Direkt efter skolan är han dock tacksam om han får jobb någonstans i branschen.
– Det kan vara som lärare eller uppträdare, vad som helst egentligen.

I februari ser han fram emot att åka till New York för att under en veckas tid träffa castingagenter och undervisas tillsammans med Broadwayproffs. Det råder ingen tvekan om att det mesta i Karl Noremos liv kretsar kring sången och dansen. Tanken på att satsa på något helt annat verkar främmande.
– Mormor tror visserligen fortfarande att jag ska bli präst. Men så kommer det inte att bli, haha.

PERSONLIGT

Karl Noremo
Ålder: 18
Bor: Acton Town i London
Familj: mamma Kerstin, pappa Anders, bröderna Tom och Max, syster Ebba
Gör: blivande musikalartist, utbildar sig på American Musical Theatre Academy of London
Förebilder: min mamma. ”En enormt hårt arbetande kvinna som nästan lägger ned för mycket tid på det hon gör.”
Förhoppningar på 2013: att det ska bli ett lika lärorikt, hårt och underbart år som 2012.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Hesserud-Persson