SM-guld för Gimoskytten

26 år efter SM-debuten fick Gimoskytten Peter Fredriksson äntligen sitt efterlängtade SM-guld i fripistol – efter ett prydligt nytt svenskt rekord.

28 augusti 2015 08:35

Inför sista skjutomgången stod Peter Fredriksson, tävlande för Östhammars PK, inför sina två viktigaste skott i karriären. Nu stod det mellan honom och Göteborgsskytten Anders Bonander om SM-guldet. Mycket mer spännande kan det inte bli.

– Nej, det var faktiskt fruktansvärt nervöst. Ändå tänkte jag ”att det här tar jag”, säger Peter Fredriksson när Östra Uppland talar med honom veckan efter den dramatiska finalen i fripistol som avgjordes under pistolskytte-SM i Uppsala.

Och visst tänkte han rätt. Efter en drömavslutning med en avslutande tia på sista skottet knöt han till säcken och vann det där SM-guldet som han längtat efter så mycket och under så många år.

– Oj, vad mycket känslor som snurrade runt i kroppen när det gick upp för mig att jag tagit det. Samtidigt var jag helt utpumpad och kraftigt tagen av situationen, säger 51-årigen som tävlade i SM första gången redan 1989 och som genom åren tagit flera SM-medaljer men alltså aldrig den ädlaste – förrän nu.

En SM-final i fripistol, på 50 meters avstånd, avgörs i skjutserier där deltagarna vartefter slås ut och där det till slut bara blir två skyttar kvar som gör upp om guldet med skott 19 och 20. Peter Fredriksson fick en bra inledning på finalen och gick upp i topp direkt – och efter det pendlade han mellan första och andra plats genom hela skjutserien. Enda riktiga krisen upplevde han sedan bronsmedaljen säkrats inför näst sista omgången.

– I rena euforin kom en känslostorm över mig som gjorde att jag tappade koncentrationen. Men på något sätt lyckades jag samla ihop mig igen och lägga alla mina tankar på genomförandet av de kvarvarande skotten, berättar Peter Fredriksson.

Dubbel lycka blev det när han dagen efter fick beskedet att hans resultat, 188,1, dessutom var nytt svenskt rekord.

– Då blev det mycket känslor igen, det var riktigt häftigt, säger han.

Det efterlängtade SM-guldet, och rekordserien, ser Gimoskytten dels som ett kvitto på att hans träningsupplägg fortfarande fungerar, dels som en stor sporre att satsa vidare.

– Att jag fortfarande kan vara med och bråka med eliten på allvar känns kul och ger också inspiration att träna vidare, säger Peter Fredriksson som den gångna helgen också försvarat de blågula färgerna i en landskamp mot Norge.

När det gäller framtidsvisioner är det framför allt tävlande med landslaget och möjligen världscupen som lockar Gimoskytten. Apropå ännu högre ställda målsättningar, exempelvis tävlande i OS, säger han såhär:

– OS är helt klart mera en dröm än ett realistiskt mål, dels har jag åldern emot mig, dels har jag en bit kvar till de resultatnivåer som krävs. Men, å andra sidan är väl drömmar det sista som överger en…

På tal om OS-drömmar och ålder… legendaren Ragnar Skanåker, 82 år ung, fanns också med på SM och tog hem segern i veteranklassen. Han tog OS-brons när han var 58 år.

.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!