Dannemora Mineral i konkurs

Gruvbolaget Dannemora Mineral har i dag ansökt om konkurs. Bolaget har befunnit sig i rekonstruktion sedan i maj förra året.

18 mars 2015 08:55

I måndags stoppade Dannemora Mineral produktionen med anledning av att pengar för att göra förskottsbetalningar till underleverantörer saknas.

I dag har ansökan om konkurs lämnats till Uppsala tingsrätt.

Osäkerheten kring bolagets framtid har gjort att kunder ser sig om efter andra leverantörer. Styrelsen har förutsett minskade leveransvolymer och en ökning av lageruppbyggnaden. Något som bolagets ekonomi inte klarar, uppger Dannemora Mineral i ett pressmeddelande.

Runt 125 personer är anställda inom Dannemora Mineral och dotterbolaget Magnetit som sköter gruvdriften. Underentreprenörerna sysselsätter cirka 80 personer på heltid. Av dem har många redan under hösten varslats om uppsägning.

Fackförbundet IF Metalls ombud Mika Muhonen har precis nåtts av beskedet när UNT når honom. Han är på väg till Dannemora för att träffa fackets medlemmar.

 - Det känns bara för jävligt. Vi hade ju hållit hoppet uppe. Jag vet inte vad jag kan säga mer just nu.

Konkursansökan som lämnats in avser både moderbolaget Dannemora Mineral AB samt dotterbolagen Dannemora Magnetit AB, Dannemora Förvaltnings AB och Dannemora Iron Ore Development AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!