Deckarserie ska locka turister

Knivstabon Göran Danielsson Hjertstedt debuterar om några veckor som deckarförfattare med boken Bagarbograven. Den utspelar sig mest i Skokloster och i polishuset på Svartbäcksgatan. Jag ville även göra något annat än popmusik i livet, säger den nyblivne författaren om varför han har skrivit en bok.

12 november 2011 13:55

Göran Danielsson Hjertstedt började sin karriär som popsångare och kompositör bland annat i gruppen Visitors som fick en Grammis på 1990. Numera är han låtskrivare och producent, arbetar halvtid som musikpedagog på Margarethaskolan i Knivsta och spelar i gruppen Longplayer.
– Jag har alltid tyckt om att skriva. Redan 2006 började jag på kriminalromanen och blev klar för några år sedan. Ända till i våras låg projektet nere, men då ringde Jenny Steensen som håller på med text och layout i Bålsta och undrade om vi inte kunde ge ut min bok tillsammans, säger Göran Danielsson Hjertstedt.

Nu är även fotograf Gunnar Henriksson med i bokprojektet, en kriminalromansvit som man hoppas kommer att locka fler turister till Skokloster. Många Håboföretagare tror på idén med en deckarsvit från trakterna och redan har flera hundra exemplar förhandsbokats.
– Boken utspelar sig mest kring kyrkan och slottet i Skokloster eftersom jag bodde i Skokloster i sex år och bland annat arbetade som guide i den vackra kyrkan, säger Göran Danielsson Hjertstedt.
Som guide läste han mycket om Skokloster kyrka och det var genom den researchen som han stötte på något oväntat i historien som blev grunden till boken Bagarbograven.
– Exakt vad det är kan jag inte säga, men jag kan berätta att jag har hämtat mycket av det som finns i boken även från mitt eget liv. Jag har också tagit hjälp av en polisinspektör för att lära mig om hur polisarbete går till på riktigt, säger Göran Danielsson Hjertstedt.

Huvudpersonen i boken är kriminalinspektör Marita Good som arbetar vid Uppsalapolisens våldsrotel. Under Skoklosterspelen 2004 tjänstgör hon som narkotikaspanare när larmet kommer om att en förvirrad man hotar att hoppa från ett öppet fönster i Kungssalen på Skokloster slott. Spåren efter den händelsen leder henne som privatspanare vidare till ett ouppklarat brott längre tillbaka i tiden.
– Jag har blandat verklighet och fiktion mycket. Både i karaktärer och i berättelsen, säger Göran Danielsson Hjertstedt.
Ett exempel är när en person i boken bryter nacken. Hur det går till att laga en bruten nacke är något som Göran Danielsson Hjertstedt känner till eftersom han själv en gång har brutit nacken.
– Jag har också haft mycket hjälp av min Katarina (min fru) när jag har funderat på hur personer skulle ha agerat i olika situationer. Katarina och en del kompisar har också läst det jag skrivit och gett mig synpunkter. En del tycker att boken är lika mycket en relationsroman som deckare, säger Göran Danielsson Hjertstedt som själv gillar deckare som Morden i midsomer.

Att han inte gått med boken till ett förlag är för att tror på att lära sig grunderna inom en bransch innan han knyter kontrakt med större aktörer. Den första upplagan av boken kommer endast att säljas på julmarknader och hos vissa bokhandlare i Bålsta, Enköping, Järfälla, Uppsala och Sigtuna.
– I dag går det ju att göra så mycket själv och den första boken tror jag är bättre att ge ut lokalt. Men på lång sikt kanske böckerna ska ges ut på ett större förlag som kan sprida böckerna över hela landet eftersom vi har som mål att locka fler turister till Skokloster. Det vore jättekul om man skulle kunna ha guidade visningar i Skokloster kopplade till det som står om Skokloster i böckerna, säger Göran Danielsson Hjertstedt som redan har en uppföljare till Bagarbograven på gång.

PERSONLIGT

Göran Danielsson Hjertstedt

Ålder: 54 år

Familj: Katarina Hjertstedt, barnen Leonardo, 11 och Ima, 7 samt de vuxna barnen Jenny, 33 och Jimmy, 31.

Född: Uppvuxen i Vingåker och i Märsta.

Bakgrund: ”Mina föräldrar var med i Pingstkyrkan så det var där jag upptäckte att jag tyckte om att stå på scen och sjunga”. Ville även bli advokat, men hoppade av studierna då popkarriären tog fart.

Intressen: Gillar att fjällvandra och att snickra. Mediterar varje dag. ”Meditation ger mer energi, hanterar stress och ger oftast mer självinsikt.”

Egenskaper: Impulsiv, drivande och positiv. Ser mycket möjligheter som han vill prova på. Tycker om att starta projekt och föreningar som ger människor något. Är bland annat engagerad i Kultur i Knivsta.

Om att skriva en bok: Det är en helt annan sak än att skriva en låt. Man måste ha ett oändligt tålamod när man skriver en bok.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!