Tierp Arena ställs ut

Titta på bilden här intill. Så här ser målet ut som alla strävar emot bland dem som bygger Tierp Arena. Arenan blir en mångsidig multiarena. Illustrationen visas nu i entrén till Tierps kommunhus.

10 december 2010 06:41

Tierp Arenas nav utgörs av den stora huvudbyggnaden och en läktare med 20 000 sittplatser. Formen av ett U innesluter startområdet på det som blir Europas modernaste dragracingbana.
Konstruktionen med en helt öppen kortsida gör att användningsområdet för arenan i princip är obegränsat.
UNT berättade nyligen om hur Tierp Arena bit för bit växer fram. Eldsjälarna till bygget trotsar det bistra vintervädret för att få arenan klar till i maj då arrangören planerar att genomföra premiärtävlingen i dragracing.
Illustrationen visar tävlingsbanan som är gjord i betong och är av en sträcka på 402 meter, men gjutningen är totalt 432 meter lång och 18 meter bred. Det som gör tävlingsbanan i Tierp unik är att den just är gjord helt i betong; Tierp blir först i Europa med en liknande dragracingbana och i USA finns det bara tre liknande banor.

Tierp Arena blir en mångsidig mulitarena som saknar motstycke i Skandinavien och kommer att hålla hög internationell klass.
Här kommer det att arrangeras musikkonserter, hästtävlingar i både hopp och dressyr, hundtävlingar, utomhusmässor för till exempel entreprenad och skogsmaskiner, skidskytte, annan motorsport än dragracing, som snöskoter, enduro, karting och till och med snöskotercross; ja, arenan kommer att kunna användas till hur mycket som helst.
– När det talas och skrivs om Tierp Arena lyfts oftast dragracingen fram allra mest, men anläggningen blir ju en multiarena som kommer att fyllas av så många andra typer av evenemang och aktiviteter. Slår man ut det på hela året är det så mycket annat än dragracing som kommer att dominera, säger Patrik Larsson vid Tierp Arena AB.

Tierp Arena byggs på Tierps före detta militära flygfält.
Framtida event och evenemang som kommer att arrangeras här är dessutom stora utomhusmässor och utställningar, större sportevenemang inom motorsport, skidor, löpning med mera.
Närheten till Gävle, Uppsala, Arlanda och Stockholm gör att arenan har unika möjligheter att erbjuda boende och transport för besökare och aktiva.
Placeringen i Tierp gör att 4,5 miljoner svenskar når arenan på mindre än tre timmars bilfärd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström