Multiarenan blir en mötesplats

Bit för bit byggs Tierp Arena på Tierps före detta militära flygfält. Och nyligen nåddes en viktig milstolpe i projektet, då själva tävlingsbanan för dragracing blev färdiggjuten. I dragracing tävlar man över sträckan 402 meter, men gjutningen är totalt 432 meter lång och 18 meter bred.

30 november 2010 21:29

 Det som gör den här tävlingsbanan unik, är att den just är gjord helt i betong; Tierp blir först i Europa med en liknande dragracingbana och i USA finns det bara tre liknande banor.
Nu fortsätter bygget med att bland annat få huvudbyggnaden på plats. Den är i första hand anpassad för den utbildningsverksamheten som ska finnas på området. De stora praktiska lokalerna kommer även att under flertalet evenemang att användas som kontor, konferensutrymmen, restaurang och mycket annat.
Tierp Arena blir en mångsidig mulitarena som saknar motstycke i Skandinavien och kommer att hålla hög internationell klass.
När Patrik Larsson vid Tierp Arena AB talar om anläggningen talar han om den som en multiarena.
– När det talas och skrivs om Tierp Arena lyfts oftast dragracingen fram allra mest, men anläggningen blir ju en multiarena som kommer att fyllas av så många andra typer av evenemang och aktiviteter. Slår man ut det på hela året är det så mycket annat än dragracing som kommer att dominera, säger han.

Som planeringen ser ut i dagsläget för 2011 blir det två tävlingar i dragracing. Premiären blir i maj då Tierp Arena räknar med 20 000 personer på läktarna och cirka 200 dragracingteam i depåområdet. I juni planeras sedan en internationell tävling med bilar från hela Europa.
– Sedan jobbar vi på att arrangera musikkonserter, hästtävlingar i både hopp och dressyr, hundtävlingar, utomhusmässor för till exempel entreprenad och skogsmaskiner, skidskytte, annan motorsport än dragracing, som snöskoter, enduro, karting och till och med snöskotercross; ja, arenan kommer att kunna användas till hur mycket som helst, säger han.
Tierp Arena AB har redan knutit kontakter med föreningar och organisationer med förhoppning om att anläggningen blir en mötesplats för många olika aktörer. Bland annat så har YrkesAkademin kommit långt i planerna att använda delar av området till att bygga en halkbana som ska användas i deras utbildning. Halkbanan blir en av Europas modernaste.

Det finns också planer på att bygga en stugby vid arenan.
– Multiarenan kommer att användas året runt. Här finns plats och utrymme för det mesta. Området är 165 hektar stort och placeringen i Tierp med närheten till Gävle, Uppsala, Arlanda och Stockholm gör att arenan har unika möjligheter att erbjuda boende och transport för besökare och aktiva. Det geografiska läget i Tierp gör att 4,5 miljoner svenskar når arenan på mindre än tre timmars bilfärd, säger han.
Redan när Tierp Arena började planera för att bygga anläggningen bestämde sig bolaget för att prioritera miljöarbetet.
– Vi vill utveckla miljötänkandet och vara vägledande i det. Vi kommer exempelvis att ta tillvara på allt från sopor från besökare till kemikalier från fordon. Vi ska även försöka få publiken att ta tåget till Tierp och ordna med bussförbindelser till och från arenan, säger Patrik Larsson.
Satsningen beräknas innebära ett 30-tal nyanställningar.
 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Bergström