Markägare vill förbjuda bärplockarläger

Riksdagspolitiker, markägare och LRF-representanter träffades på måndagen i TIerp för att diskutera hur frågan om bärplockarläger ska hanteras.

19 augusti 2013 17:45

– Man känner sig rättslös. Jag kommer inte att städa efter bärplockarna. Jag ska spärra av ett läger med band och sätta upp skylten ”Bulgarienläger” så kan alla komma och se hur det ser ut, sade Lars Eriksson, markägare från Bäggebo.

Ute i skogarna norr om Tierp fladdrar toapapper för vinden vid övergivna bärplockarläger och batterier och burkar kan bli liggande i skogen i många år framöver.
På måndagen samlades fem riksdagspolitiker, två Tierpspolitiker, representanter för LRF och drabbade lokala markägare runt kaffetermosar och smörgåstårtor vid markägaren Alf Olssons köksbord i Tierp och dryftade markägarnas vanmakt.
De har i sommar tvingats se samma nedskräpningselände som förra året. De framförde krav på en kriminalisering av bärplockarnas bosättningar. Alla på mötet var överens om att det bör bli lättare att avhysa bärplockare och allemansrätten inte får röras.

Riksdagsmännen närvaro markerade att bärplockarproblemen är en rikspolitisk fråga. Efter förra årets krissituation har dock inte mycket hänt.
– Det är svårt att sitta i opposition. Att stifta en ny lag är inte så krångligt, det handlar om att bestämma sig. Det skulle gå om bara viljan fanns hos regeringen, sade riksdagsledamoten Agneta Gille (S).
Moderaten Lars Beckman från Gävle försvarade regeringen.
– Justitiedepartementet tar det här på allvar, men lagstiftning är komplicerat. Ingen vill stifta en lag som går ut över allemansrätten, sade han

I höstats skrev Solveig Zander (C) en riksdagsmotion om att regeringen skulle föreslå en förenklad form av avhysning. Den avslogs. På måndagens möte i Tierp framförde hon idén att certifiera enskilda bärplockare.
– Man ska kunna visa att man har ett avtal med uppköpare och att man tänker bo på anvisade platser, sade hon.
Ingen uttalade sitt stöd för tanken.
– Certifiera i stället förtagen. Framför allt måste det till är en kriminalisering av bosättningarna. Det handlar om ockupering av annans mark, sade Per Nyström från LRF.

Markägaren Sven Engberg sade att det redan finns en lag som indirekt kriminaliserar bärplockarlägren, lagen om terrängkörning i skogen. Bärplockarna är ju beroende av sina bilar, och fordon på privat mark är grund för avhysning, menade han.
Moderaten riksdagsmanne Ulf Berg viftade bort idén.
– Jag är polis. Det går sällan att bevisa vem som har kört en bil. Det som behövs är en lag om förenklad avhysning. Man ska kunna agera så fort man ser ett läger. Det ska vara brottsligt att bryta mot 24-timmarregeln så att man kan bötfälla, sade han.

Både Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen och kommunalrådet i Tierp Bengt-Olov Eriksson (S) sköt in sig på bärplockarna.
– Upplys konsumenterna. Hela producentkedjan kedjan ska vara vit, sade Bengt-Olov Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!