I Pomonadalen faller bitarna på plats

Thilde Höök lämnar Tierps kommun för Österlen och säljer sina hus, men hästar och hundar följer med. På söndag är det loppis med hästprylar i Hökebo.

16 januari 2014 13:19

På plats i stallet, vid gården utanför Månkarbo, dit hon flyttade för ungefär tio år sedan, har hon knappt hunnit förbereda loppisen. Hästbutiken är redan till stor del rensad efter den stora utförsäljningen, men en hel del begagnade och nya ridprylar tänker hon samla ihop.

– Allt för att minimera flyttlasset. Behöver jag något i Skåne så köper jag nytt, säger hon.

För sluta med hästar och hundar ska hon inte. Men först väntar nya utmaningar för mamma- och föräldrarollen.

– Tvåan är på väg, säger hon, klappar på magen och vilar en stund i soffan i stallgången.

Någon gång i juni ska första dottern Elsie enligt planerna bli storasyster. Därmed växer Thildes familj och det är också till stor del av familjeskäl hon väljer att flytta med sambo och djur. Att flyttlasset går till Skåne kan ses som följden av en serie närmast osannolika händelser.

– Hela min familj, tre syskon och föräldrar, har flyttat till Skåne inom loppet av två år.

Den märkliga händelsekedjan inrymmer en syster som funnits i Malmö ett tag, en syster som blev med gårdshotell i Brösarp, en ledig granngård till hotellet som passade mammans verksamhet med vårdhundar och en pappa som också fastnade för Malmö, för att inte vara avlägsen familjen. Broder Linus ingår också i denna nyskånska familj, med kombinerad husbåt, café och flytande fotostudio vid kaj i den skånska huvudstaden.

– Hade vi vetat allt det här hade vi inte gjort som vi gjorde, säger Thilde Höök. Hon syftar på köpet av det stora och pampiga huset i Untra-byn, som under tre år tagit hennes och sambons all lediga tid med omfattande renoveringar.

Det nya huset i Pomonadalen, på en plats i Simrishamns kommun, är visserligen nyrustat. Därmed är det arbetsfritt inför inflyttning, men kommer enligt nybyggaren från Norduppland inte i närheten av Untras storslagenhet. Fast som namnet antyder finns det andra fördelar.

– Där finns en ekologisk äppelodling som kan utvecklas och det är en kilometer till stranden där man kan rida, säger hon.

Systerns gårdshotell finns också inom bekvämt ridavstånd, så till utvecklingsmöjligheterna räknar hon att samverka kring gourmethelger med både mat och ridning. Pomonadalen ger även plats för uppfödningen av labradoodel-valpar att växa, för att möta ökad efterfrågan på den trivsamma labrador-pudel-korsningen.

– Just nu har jag ungefär hundra köpare på kölistan och hundarna står för ungefär hälften av mitt företags verksamhet.

Men först väntar alltså hästloppis på söndag, flytt i mars, BB-besök till sommaren och en tids mammaledighet.

Hästföretagare

FAKTA

Thilde Höök blev rikskändis som medverkande i tv-dokusåpan Bonde söker fru år 2009. På lokal nivå har hon visat sig dansant tillsammans med kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson i Just dance 2013. Framför allt har hon gjort sig känd som häst- och hundföretagare, entreprenör och en av idékrafterna i den kommunala grupp som nyligen arbetade med att utveckla omvärldens bild av Tierp. Nu tar hon sin hästverksamhet och hunduppfödning till Österlen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Badner