Polis i Assangefallet döms ut

Den polis och förhörsledare som tog emot två kvinnors anmälan mot Julian Assange är vän med en av dem.

10 mars 2011 18:20

Samma polis hånade sedan Wikileaksgrundaren på Facebook. "Extremt dåligt omdöme", enligt höga jurister.

Den 20 augusti gick kvinnorna till Klara närpolisstation i Stockholm. Där träffade de en kvinnlig polisinspektör, som enligt Expressen varit bekant med en av anmälarna sedan åtminstone april 2009. Båda arbetar inom samma politiska parti.

Polisinspektören upprättade en anmälan om sexuella övergrepp och gjorde ett första målsägandeförhör med den kvinna som hon inte kände. Enligt Assanges advokat Björn Hurtig ledde uppgifterna i förhöret till att hans klient blev anhållen i sin frånvaro av jourhavande åklagare, ett beslut som en ordinarie åklagare rev upp dagen därpå.

Poliskvinnan och hennes väninna har under tiden efter anmälan skickat personliga hälsningar till varandra på nätet och varit öppna med sin vänskap i sina bloggar. Enligt Expressen har poliskvinnan dessutom skrivit starkt negativa kommentarer om Assange på sin Facebook-sida. I slutet av februari skrev hon om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".

Polismyndigheten försvarar sig med att poliskvinnan inte förhörde sin väninna och inte deltog i utredningen efter den 23 augusti. Men länspolismästarens presstalesman Ulf Göranzon anser att en polisanställd alltid bör överväga hur, och om vad, man yttrar sig på sociala medier.

Annika Lagerqvist Veloz Roca, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, tycker att poliskvinnan agerade omdömeslöst, även om hon inte förhörde sin väninna.
- Om det där stämmer kan man fundera på om det inte är jäv. Alla offentlighetsanställda är underställda objektivitets- och likhetsprincipen, säger hon till TT.
Det kan då handla om grannlagenhetsjäv (även kallat delikatessjäv).

För Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, är såväl förhöret och nätkommenterarna "otroligt olämpliga":
- Det inledande förhöret är väldigt viktigt och risken finns att man kan se det som att polisen inte har varit objektiv i sin bedömning.

Advokat Hurtig talade med Assange på torsdagen:
- Han säger att hans rädsla för att komma hit har varit befogad.

Försvarets linje är att poliskvinnan aldrig borde ha genomfört förhöret.
- Det är samma utredning. Kvinnorna går tillsammans till polisstationen och anmäler samme man, säger Hurtig till TT.
- Vi ska granska de här uppgifterna och arbeta hela natten för att möjligen lämna in en inlaga i morgon (fredag) till åklagaren och domstolen.

Förundersökningsledaren, överåklagare Marianne Ny, vill inte kommentera uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!