Oro för ökad islamofobi

De muslimska organisationerna behöver en handlingsplan för att tackla extremister. Förslaget fördes fram vid ett möte mot islamofobi på regeringskansliet.

13 januari 2011 17:41

Till mötet hade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) bjudit in en rad företrädare för muslimska organisationer och föreningar i Sverige. Han är oroad för att landets kanske omkring 400 000 muslimer ska drabbas av en kollektiv skuldbeläggning efter terrordådet i Stockholm.

Fazeela Zaib från Islamic Relief, pekade efter mötet på att det behövs en handlingsplan för att hantera extremister.
Hon tycker att de muslimska organisationerna behandlar extremisterna ungefär som man tidigare gjorde med Sverigedemokraterna — ignorerar man dem så försvinner de.
– Men det sker inte. Man måste se problemen och ta fram en handlingsplan för att tackla dem, säger Zaib.
Hon vill även skapa en organisation för de extremister som vill hoppa av.

Även Bejzat Becirov från Islamic center i Malmö talar om att muslimer måste vara mer vaksamma på personer med extremistiska tendenser. Han tycker dock inte att islamofobin ökat efter terrorådet.
– Vi har levt med det länge i Malmö, säger han.
Becirov befarar däremot att islamofobin efter 11 september-attacken 2001 nu hålls vid liv i stället för att trappas av.

Även ordföranden för Sveriges Muslimska råd, Helena Benaouda, var med på mötet. Hon gick under jorden efter att hennes svärson under mellandagarna gripits tillsammans med tre andra män som misstänks för att planera terrorbrott i Köpenhamn. Benaouda ville inte stanna för att prata med journalister, men svarade på frågan om islamofobin ökat.
– Det kommer säkert att bli så, eller det kanske redan har varit så, sade hon på väg ut.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!