Så vill KD skapa fler studentrum

 Det ska bli förmånligare att hyra ut lägenheter i andra hand, och bostadsbyggandet ska underlättas av enklare regler. Det här vill bostadsminister Mats Odell (KD) göra för att komma tillrätta med bostadskrisen för studenter.

7 september 2010 17:41

På tisdagen berättade UNT att Studentstaden blir en del av kommunala Uppsalahem. Det är en lösning som välkomnas av bostadsminister Mats Odell. Han engagerade sig själv i försäljningen av Studentstaden i våras, men fick ändå kritik av oppositionen för att han gjorde för lite för att trygga studentbostädernas framtid.
– Det här är väldigt glädjande. Förhoppningsvis leder det också till fler bostäder i Uppsala, säger Mats Odell.

Under hans tid som minister har bostadsbristen för studenter i Uppsala, Lund och storstäderna hamnat i fokus, efter ett par år med en bättre situation. Studenterna har blivit fler, men få eller inga nya boenden har tillkommit. Nu lanserar Odell ett sexpunktsprogram som ska bidra till en bättre bostadsmarknad för studenter.
– Vi uppdrar åt fastighetsbolaget Akademiska hus att driva en aktiv markpolitik och sälja mark för bostadsbyggande, vi förenklar vissa byggregler, och förenklar plan- och bygglovsprocessen för att få kortade handläggningstider, säger han.
En annan nyhet är att det ska bli förmånligare att hyra ut rum i andra hand. För upp till 1 500 kronor i månaden ska det vara skattefritt.

Redan beslutat är att vissa universitet och högskolor får rätt att upplåta bostäder åt studenter. En annan punkt som inte innebär någon förändring är att kommuner har rätt att ge tillfälliga bygglov.
– Boverket får nu uppdraget att uppmana kommunerna att göra det, säger Mats Odell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri