Svenskt rekord av Jennie Johansson

SIMNING. Försvarat SM-guld och ett nytt svenskt rekord på paraddistansen 50 meter bröstsim. Jennie Johansson visar att hon blir att räkna med i OS.
– Jag blev chockad, säger Uppsalasimmerskan efter världstiden 30,65.

29 juni 2012 19:21

Det började bra redan i försöken. Jennie Johansson nådde kaklet med tiden 31,10, vilket var dryga två tiondelar över hennes eget personliga rekord från SM i Halmstad i fjol.
– Det var förvånande och jag trodde att det var det bästa hon kunde få ut i dag, säger tränaren Mikael Eriksson.

Men bättre skulle det bli. I finalen hade Jennie Johansson ytterligare en växel att lägga i. Tiden 30,65 var en kapning med över fyra tiondelar av hennes tidigare rekord.
– Det var avslappnad och lugn simning. Man blir positivt överraskad och jätteglad, säger en närmast rörd Mikael Eriksson som påpekar att Johanssons tid är världens näst snabbaste på distansen i år.
– I försöken fick jag en dålig start, så jag visste att det fanns tid att hämta, säger Jennie Johansson.
Guldet var Uppsalasimmerskan nionde totalt i SM-sammanhang.

Under lördagen fortsätter SM-tävlingarna i Norrköping – och för Jennie Johanssons del väntar en start på OS-distansen 100 meter bröstsim. Tränaren Mikael Eriksson utesluter inte en satsning på ännu ett svenskt rekord, trots att Johansson parallellt med tävlingarna är inne i en hård träningsperiod. I mars simmade Uppsalasimmerskan på 1,07.10 på OS-banorna i London.
– När jag satte mitt svenska rekord i London, så hade jag toppat mig mer. 100 meter har jag simmat så mycket, där vet jag mer var jag ligger tidsmässigt, säger Jennie Johansson som själv väljer att tona ner förväntningarna.

I övrigt för US blev junioren Lina Westerlund (född 1995) elva på 50 meter bröstsim, tiden i b-finalen var 33,43. I försöken simmade Westerlund på 33,18, vilket innebar att US-simmaren slutade fyra i juniorklassen.
Emma Svensson som simmande 100 meter frisim var tolva i försöken med 58.38. Hon valde dock att stå över b-finalen för att i stället satsa fullt på söndagens 50 meter fritt, där hon har medaljchans.
US herrsimmare Pierre Zarebski fortsätter att visa fin form. På 400 meter medley sänkte han sitt personliga rekord med hela nio sekunder. Zarebskis tid 4,53.89 räckte till en 17:e plats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!