Nytt budgetförslag splittrar alliansen

Centern lägger en egen valbudget. Ett svek mot alliansen, säger Mohamad Hassan (FP). Bara ett valmanifest anser (M).

4 juni 2014 12:35

I dag, torsdag, kommer Centerpartiet att lägga fram sitt alternativ till budget för åren 2016-2019. I ett pressmeddelande skriver partiet att Centern "på ett tydligt sätt vill visa hur partiets politik särskiljer sig från övriga partier" och att budgeten innehåller "flera stora omfördelningar och kraftfulla satsningar" - vilka ville kommunalrådet Stefan Hanna inte avslöja på onsdagen.

– Vi gör det här därför att vi tycker det är viktigt att väljarna får veta vilka prioriteringar och alternativ vi har och vad vi vill göra med kommunens pengar, säger han.

Ni har ju nyligen presenterat en gemensam alliansbudget. Gäller inte den längre?

– Jo, den gäller. Där har samtliga allianspartier visat att vi klarar av att kompromissa i budgetfrågan. Men varje parti måste kunna visa vad det står för utanför den kompromissen, måste kunna vara tydliga med sitt eget vägval. Det är också ett sätt att vara tydlig mot väljarna. Jag utgår från att de andra också går ut med egna förslag.

Hur trovärdig blir då er kompromiss?

– Vi är fyra partier som gjort massor av kompromisser. Vi har visat att vi klarar det. Nu vill vi vara tydliga med vad vi som centerpartister vill. Vi är en del av alliansen och har inga planer på att inte fortsätta samarbeta.

Eller är det så att ni förbereder er för nya samarbeten efter valet?

– Det finns massor av tänkbara scenarier inför höstens val. Nummer ett för oss är ett fortsatt allianssamarbete. Men Uppsalaborna avgör. Läget är osäkert så det är viktigt att vi har tydliga alternativ så att folk inte går och röstar på vänstern. Jag mår dåligt av alla vänsterkrafter. Uppsala måste kunna regeras. Vi är pragmatiska och vill göra det som är bäst för Uppsala, säger Stefan Hanna.

Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan är upprörd.

– Det här kan betyda att centern dödar alliansen i Uppsala. Vi har alla givit och tagit för att få ihop en budgetkompromiss. Att Stefan Hanna gör så här betyder att centern vill gå sin egen väg. Jag vet inte om man kan lita på partiet längre, säger han.

Enligt Mohamad Hassan har det funnits en överenskommelse bland allianspartierna som innebär att de ska kunna gå till val som egna partier.

– Men aldrig att gå så långt som till att lägga fram egna budgetförslag. Han har inte informerat oss om det här. Det är ett svek mot alliansen och ett brott mot de spelregler vi satt upp.  Man kan inte resonera som Stefan Hanna gör.

Mohamad Hassan anser att en alliansbudget handlar om en gemensam långsiktig linje som sträcker sig över fyra år och inte om enskilda partifrågor.

– Centern gör det här precis innan fullmäktige ska diskutera vår gemensamma budget på måndag. Det handlar om tillit, säger han.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill tona ner centerns budgetutspel.

– Jag tolkar det som att det handlar om en valplattform. Centern står bakom budgeten som vi kommit överens om. I fall de vill tydliggöra för sina väljare vad de står för är väl bara bra. Det är ju centerns åsikter. Inte alliansens, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt (M).

Tror du inte det blir otydligt för väljarna?

–  Nej. Jag tror det blir mer tydligt. Vi är fyra självständiga partier som kan samarbeta.

Inte heller Ebba Busch Thor (KD) anser att det handlar om ett budgetförslag utan en valplattform.

– En redovisning av vad Centern går till val på och vad de skulle vilja åstadkomma om de hade egen majoritet. Vi kommer att göra detsamma i höst, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström