Ge moskéerna skydd

Den 14 oktober i fjol hölls en presskonferens på Sergel Plaza i Stockholm om hot mot muslimska församlingar.

1 januari 2015 19:45

Till den kom endast en journalist – från radioprogrammet Människor och tro. Problemet med förföljelse av troende och hot mot religionsfriheten var tydligen inte av något större intresse för merparten av svenska medier: 42 procent av församlingsledarna hade utsatts för hot och 40 procent av moskéernaför skadegörelse, enligt en enkät. Peter Kadhammar skrev om detta i Aftonbladet på nyårsafton.

Nu har åtminstone två moskéer i Sverige, i Eslöv och Uppsala, utsatts för allvarliga brandattentat på mindre än en vecka – brandorsaken i Eskilstuna, där flera personer skadades, är enligt polisen ännu inte klarlagd.

Svenska muslimer – och kanske några till – har länge sett detta komma. Hetsen och hatet mot muslimer, och vanföreställningar om islam, sprids inte bara på högerextrema sajter, utan också i kommentarsfält på helt vanliga "kvalitetssajter". Sverigedemokraternas islamofobiska klischéer och vanföreställningar har i åratal blivit framsläppta i medierna. I debattartiklar. Tv-soffor. Intervjuer. SD groteska påståenden blir sällan ifrågasatta med kunniga följdfrågor och adekvat historisk insiktsfullhet.

Alla som aktivt eller passivt medverkat till att fördomar om muslimer och islam sprids och ökar har en del av skulden till att islamofoba idéer får fäste och att aggressiva handlingar kan upplevas som legitima.

Det sker ungefär en attack i månaden mot svenska moskéer. Vad har då samhället gjort för att skydda muslimska församlingar? Vad tänker politikerna göra nu, efter attentaten under jul och nyår?

Den 7 augusti 2014 fattade regeringen beslut om att satsa två miljoner kronor för att öka säkerheten och skyddet för de judiska församlingarna i Sverige. Det var välkommet, eftersom judar, efter skadegörelse, hot och angrepp, vittnat om att de var rädda för att gå till synagogan. "Ett sådant Sverige ska vi inte ha" sade dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Men svenska muslimer vittnar om samma sak: de är rädda att gå till den plats där de normalt ska kunna finna ro och tryggnet. Därför är det inte en dag för tidigt att ge de muslimska församlingarna samma resurser till skydd och säkerhet som de judiska.

Det har hittills varit förbluffande tyst från politikerhåll. På nyårsdagen skickade dock kommunalrådet Erik Pelling (S) ett brev till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om att det nu är dags att ge de muslimska församlingarna ett statligt bidrag för att öka säkerheten.

Får man även hoppas att svenskar i allmänhet, och journalister i synnerhet, skaffar sig bättre kunskaper om ­islam och betydligt större engagemang för vad som sker mot medmänniskor i Sverige med denna religion?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!