"Bra med erfarenhet från annat land"

Under sommaren praktiserar tio Berlinbor i Uppsala. En av dem är Larissa Herzog som arbetar med marknadsföring och sagor.

30 juni 2018 21:00

I förra veckan anlände tio arbetssökande Berlinbor till olika företag i Uppsala. Att de hamnade just här beror på att utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE är leverantör för projektet i Sverige. Övriga deltagare i EU-projektet praktiserar i europeiska huvudstäder som Paris och Amsterdam.

– Sverige har inte deltagit i projektet "Job Destination Europe" på tolv år, men när vi hörde talas om det så tyckte vi att det verkade vara en bra idé, säger Maria Mattsson Mähl, vd på AlphaCE.

Tanken är att arbetssökande i åldrarna 18–35 år genom praktik i ett annat EU-land ska kunna få bättre självförtroende och nyttiga erfarenheter under utlandsvistelsen, ungefär som utbytesstudenter har chans att komma till andra länder för kultur- och kunskapsutbyten.

– Målet är att praktiken ska leda till arbete eller studier så att deltagarna sedan blir självförsörjande i Tyskland eller annat land, säger Therese Broström, projektledare på AlphaCE som skaffat fram praktikplatserna i Uppsala.

Att få fram praktikplatser som matchar personerna som ska praktisera är aldrig lätt, men nu finns tio unga Berlinbor på arbeten runtom i Uppsala. Yrkena handlar om allt från marknadsföring till kultur, lager, vaktmästeri, djur, trädgård, el och snickeri. Praktiken kommer att pågå i åtta veckor.

En av deltagarna, Larissa Herzog, säger att hon är mycket fascinerad av att få se miljöer och hus som liknar dem som hon tidigare bara läst om i Astrid Lindgrens sagor.

– Efter universitetet visste jag inte vad jag skulle göra, men fick av en vän reda på att det här projektet finns, säger Larissa Herzog som praktiserar på den digitala mediebyrån Viva Medias huvudkontor på Stålgatan i Uppsala.

Här får hon videofilma, översätta texter från engelska till tyska, lära sig mycket om marknadsföring på facebook med mera.

– Jag gillar att skriva sagor och att filma. I framtiden skulle jag vilja jobba på ett produktionsbolag eller kanske starta eget.

Larissa Herzog tror att hon kommer att ha stor nytta av praktiken i Sverige.

– Ja, jag lär mig mycket om annonseringsverktyg, sociala medier med mera. Jag tror också det kan vara bra att ha erfarenhet från ett annat land i sin portfolio eller cv, säger Larissa Herzog.

Även hennes handledare Robert Pettersson, CTO (teknisk chef) på Viva Media är nöjd med utbytet.

– Det är superbra att få en praktikant som är här en längre tid, som kan se vår verksamhet med nya ögon och från ett annat perspektiv, säger Robert Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa