Bloggarna - de nya experterna

Som att tjuvkika in hemma hos någon främmande person eller enbart ett sätt att slå ihjäl tiden? Knappast. I bloggarna peppar och hjälper föräldrar varandra när vardagen känns jobbig.

19 december 2014 14:25

Ibland känns det som om nätet svämmar över av bloggar där mammor och pappor glatt visar upp sin senast köpta barnvagn eller sin lilla bebis när han eller hon tar sina första tuggor puré. Bloggar där föräldrar berättar om det senaste tilltaget barnet har gjort, eller berättar om sin egen vardag. En vardag som alltid, av någon anledning, känns ungefär tusen gånger mer glamorös än din egen.

Men. Det är inte hela sanningen. På nätet finns också en hel armé av föräldrar villiga att dela med sig av sina erfarenheter. Plötsligt kanske du inser att du inte är ensam om dina problem eller tankar. Den där havregrynsgrötsgråa tisdagsmorgonen känns med ens lite mindre tung. Och efter bara någon timme ser du i samma blogg att kommentarsfältet har fyllts på med ytterligare personer som upplever samma problem, och som har ännu mer idéer kring hur man kan tackla det.

Oavsett om en blogg "bara" handlar om en alldeles vanlig vardag i en alldeles vanlig familj, eller om den handlar om något specifikt problem, verkar det som om de flesta bloggar fyller en stor funktion.

– För mig handlar bloggen om att få berätta om något som betyder väldigt mycket för mig, säger Andrei Liljegren, 30 år, som bloggar på www.pappabloggen.nu.

Han började blogga en bit in på sin sambos graviditet, och än så länge handlar bloggen mest om funderingar kring just graviditeten och om förväntningar inför att bli förälder. För Andrei Liljegren har bloggandet blivit ett slags dagbok, och eftersom han alltid tyckt om att uttrycka sig blev det naturligt att börja skriva om graviditeten.

– Jag bloggar också för att belysa de hinder och svårigheter man stöter på under graviditeten. Jag vill kunna tipsa och ge råd till andra blivande pappor, och hoppas att bloggen kan hjälpa till där, säger han.

Ida-Maria Lindros blogg, http://blogg.alltforforaldrar.se/idamaria/ handlar också om vardagslivet med man och två barn, men eftersom bloggen har funnits så länge har läsaren fått följa med på resan från bebis till lite äldre barn.

– I början, när våra barn Lykka och Morris var bebisar, var bloggen fokuserad på dem, vad de gjorde och hur de utvecklades. Men i takt med att de blivit äldre har också bloggen ändrat fokus och är numera mer inriktad på mig och mitt liv, säger Ida-Maria.

Hon har sedan bloggen startade fått många följare och hon skriver varje dag vid sidan om arbetet som fritidspedagog. Hennes dröm är att så småningom kunna ägna sig enbart åt bloggandet.

– Många av mina följare är väldigt aktiva och det är kul att läsa deras kommentarer till inläggen. Eftersom jag lever mitt i föräldralivet händer det ofta att jag ger råd och tips på hur man kan hantera olika problem, men jag försöker alltid vara tydlig med att det är mina åsikter som jag ger, inga "experttips" utan bara tips utifrån mina erfarenheter som förälder, säger Ida-Maria Lindros.

Louise Bratt Tidmarsch, chefredaktör för Sveriges största föräldratidning, Vi Föräldrar, tycker att bloggarna är ett bra komplement till den traditionella journalistiken.

– Bloggar är en viktig del av vår verksamhet, och vi använder oss mycket av olika föräldrabloggar, förklarar Louise Bratt.

På redaktionen följer man regelbundet ett antal bloggar, något som ofta ger inspiration till det som sedan syns i tidningen.

– Genom bloggarna och kommentarerna i kommentarsfälten får vi snabbt en överblick över vad som diskuteras och vilka ämnen som är aktuella för föräldrar för närvarande. Då kan vi i vår tur fånga upp det, och fördjupa oss i de ämnena genom att intervjua experter och ta reda på aktuell forskning, säger Louise Bratt.

Förutom att föräldrabloggarna tar upp aktuella ämnen blir de också ett sätt för föräldrar att snabbt hitta lösningar på sina problem.

– Det pratas ofta om näthat och att folk är så elaka mot varandra på nätet. Men jag vill lyfta fram den andra sidan, som ju faktiskt är så mycket större: nämligen att föräldrar är väldigt duktiga på att peppa och stötta varandra genom bloggar och i kommentarsfält. Den värme, omtanke och gemenskap man hittar där är ofta helt fantastisk.

Tips Två andra läsvärda föräldrabloggar

http://nouw.com/yayas

På Nattstad.se bloggar Johanna Ljungqvist, som vunnit pris i kategorin Bästa föräldrablogg 2014 om sitt föräldraliv, som för närvarande upptas mycket av att vara mamma till en för tidigt född bebis.

– Syftet med bloggen är att inspirera. Att skriva om vardagen som är fylld av kärlek och roligheter. Men jag skriver också för mina barn, för att de ska kunna blicka tillbaka och se hur deras uppväxt har varit.

Colombiapappan.weebly.com

Conny Norén bloggar om den långa resan till Colombia och om att bli pappa till en högt älskad dotter. Med stor igenkänning och varsamhet skriver han om att bli pappa till ett lite äldre barn.

– Det började egentligen med en reseblogg, som utmynnade i en blogg, där jag delar med mig av det som händer i livet när man är förälder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Maria Stawreberg/TT