Landslaget har påbörjat det första lägret inför höstens tävlingar och man har valt att inleda i Uppsala. Efter att man blev av med SOK-stödet, och flera spelare har valt att lägga landslagsskridskorna på hyllan, innebär detta en nystart för landslaget och för den nye förbundskaptenen Ylva Martinsen, som tog över posten efter att Leif Boork lämnade efter OS.

– Visst är det en nystart, vi väljer att se framåt istället. Fokus nu ligger på att jobba tillsammans och träna inför den första turneringen, säger Martinsen.

– Parallellt med vårt arbete försöker man hitta ekonomiska lösningar, men det finns ingenting klart idag. Vi får se vad tiden ger.

Artikelbild

| Matchen slutade 4–3 till de gulklädda efter straffar.

Nu blickar man alltså istället framåt. Efter några dagar på Bosön utanför Stockholm ligger nu fokus på att träna och få igång ett spel innan man åker till Tjeckien senare i veckan.

– Vi åker dit för att vinna matcher. Vi åker till Tjeckien för att testa hur långt vi har kommit. Imorgon kommer vi börja med att försöka sätta spelidén på is.

Vad spelar Martinsens landslag för hockey?

– Övergripande vill vi spela en aggressiv och kreativ hockey. Vi ska jobba hårt för att ha ett bra spel med puck och vi ska jobba hårt och sätta press på motståndaren. Det är det vi hoppas att vi kan visa upp, säger Martinsen.

Artikelbild

| Rutinerade Emilia Ramboldt (t.h.) är nyfiken på att se vad för spel det nya landslaget kan bjuda på.

En spelare som ser fram emot veckans tävlingar och landslaget under Martinsen är den rutinerade Emilia Ramboldt, som med över 200 landskamper, som har en bra känsla över vad som komma skall.

– Jag hade henne som tränare i Segeltorp och det kändes bra då. Det var också därför jag kände att jag ville fortsätta i ett år till, jag är väldigt nyfiken på att se vad hon kan göra med laget, säger Ramboldt.

Artikelbild

| Nu närmast väntar landslagsspel i Tjeckien för damkronorna. De åker på onsdag.

– Jag kommer in med nyfikna ögon och helt ny motivation. Jag gillar spelidén och tror att det här kommer bli bra.

Hur ser du på Martinsens spelsystem?

Artikelbild

| Grändy ishall

– Det är första dagen som vi går igenom det här spelsystemet vilket gör att det finns lite att förbättra. Men det är mycket positiva grejer och mycket vi kan ta av redan nu. Det kommer ta en liten stund innan det sitter i ryggmärgen. Det var nyttigt att spela match med det här systemet, även fast vi bara har tränat på det en gång. Det blir lite av en annan situation och man kan se video för att se vad man kan förbättra och så.

Martinsen är överlag nöjd med hur träningslägret har gått så här långt. Dagarna på Bosön har varit viktiga för förbundskaptenen, då spelarna har gjort fystester samtidigt som coacherna har kunnat föra individuella samtal med spelarna.

– Det har varit väldigt bra och det är en fantastisk miljö. Det har varit väldigt bra fokus från spelarnas sida.

Vad hoppas du få se under dagarna i Uppsala?

– Jag hoppas att jag har 34 spelare som går ut och är riktigt sugna på att spela och visa upp alla sina styrkor och att vi har kvar det här höga fokuset. När vi sedan spelar internmatcher, då blir det bättre typ av träning. Jag kan tänka mig att det blir rätt fartfyllt, säger Martinsen.

Varför Uppsala och Gränby ishall?

– Jag har själv varit i Gränby ishall med juniorlandslaget och det var väldigt positivt. Vi blev väl omhändertagna och det är en bra anläggning att driva camp på. Vi kommer dessutom att flyga direkt till Tjeckien efteråt och då är närheten till Arlanda viktig. Det är ett bra ställe och jag antar att förbundet ställde en fråga och att man var villig att ta emot oss. Det är kul att vara tillbaka här, säger Martinsen.