Johannes Larsson fanns inte med i det svenska laget i VM-premiären i innebandy mot Finland. Strax före matchen kom beskedet att forwarden hoppar av hela mästerskapet i Tjeckien av personliga skäl.

Ersättaren, Höllvikens Johannes Wilhelmsson, hann inte till Prag för premiären. I stället visade Larssons klubbkamrater att Sverige har många andra Falunstjärnor att luta sig mot.

Finland, innehållandes Mika Kohonen som när han klev in på planen i O2 Arena i Prag blev tidernas meste VM-spelare med inte mindre än elva mästerskap på meritlistan, höll på att kontra sönder Sverige i öppningsmatchen. Ställningen var 2–4 när spelarna från Falun, Storvreta finalmotståndare i våras, såg till att det blev en lyckad svensk premiär.

Rasmus Enström reducerade till 3–4 efter att domarna tvingats till videogranskning. Strax senare var det radarpartnern Alexander Galante Carlström som kvitterade. I powerplay spelade Enström sedan fram klubbkompisen Emil Johansson till matchavgörande 5–4. Samtliga fem mål gjordes av Falu-spelare.

Storvretaspelarna syntes långtifrån lika mycket.

– Jag tycker att Rasmus Sundstedt hade en bra dag på jobbet men fick ingen utdelning riktigt. De andra kan komma upp i en liten nivå. Vi vill att de ska leverera, säger Storvretatränaren Andreas Harnesk, som ingår i den svenska ledarstaben.

Albin Sjögren gjorde VM-debut och ingick i "Storvretafemman", Sveriges andra formation, med Alexander Rudd, Tobias Gustafsson och Robin Nilsberth. Jonas Svahn, Dalen, var femmans femte spelare.

– En klart okej VM-debut mot ett lag som Finland, säger Harnesk om Sjögren.

Förutom de redan nämnda spelade även Mattias Samuelsson i matchen. Samuelsson som gjort fler svenska landskamper än någon annan bildade backpar tillsammans med Sundstedt i tredjefemman.

Finland, Sveriges främste utmanare om guldet, visade upp något helt annat i VM-premiären än vad de gjorde i Euro Floorball Tour i Uppsala i oktober. Det var sånär att de lyckades få poäng med sig.

– Vi var inte nöjda med den första perioden, vi blev stillastående och deras man-man var jättebra. Det blev sakta bättre och bättre även om vi bjöd på kontringar, säger Harnesk om matchen.

Matchen mellan stornationerna lockade storpublik, över 10 000 åskådare fanns på plats.

– Ballt!, säger Harnesk.

Sveriges gruppspel fortsätter med möte mot Norge på tisdag och mot Danmark på onsdag.