När lagen möttes i Västerås tidigare i höstas (1–1, Vik-seger på straffar) så var det ett mycket svagt Almtuna.

– Jag har inte släppt den matchen än, sade Gudmundsson till UNT när det var ett par timmar kvar till nedsläpp.

Ais-tränaren ville se en förbättring. En rejäl förbättring.

– Det var en klart godkänd insats. Man ser linjer i spelet, och jag tycker att vi var klart bättre än Västerås sett över tre perioder, säger han.

Visst var det skillnad på energin nu och matchen i ABB Arena i Västerås. Men hockeyn är märklig i bland. Almtuna fick kryss i Västerås, men nu – när det var mycket bättre energi i laget – så blev det stryk med två mål.

– Man vill alltid vinna, så är det förstås, säger Gudmundsson.

Almtuna hade tillräckligt många chanser för att vinna.

– Det handlar om att sätta dit chanserna. Vi hade ett tiotal i den här matchen. Vi hotade hela tiden, både i spelet fem mot fem och i powerplay.

Almtuna hade några spelare borta, bland dem den tänkta förstakedjan med Tony Mårtensson, Lucas Sandström och Victor Hertzberg.

– Men alla tre spelar i premiären. Tony och Victor har lite "känningar" och därför valde vi att vila dem, säger Gudmundsson.

– Draghjälpen vi kan få av förstakedjan vill vi ha på fredag, säger Gudmundsson och syftar på allsvenska premiären mot Västervik.

Det fanns en hel del saker som var bra i Almtuna. Trots att det inte blev mål i de fyra powerplayen så var spelet ganska bra.

Simon Johansson är en bra direktskytt och Alexander Lunsjö kommer man att få mycket nytta av. Han är både teknisk och snabb – och vågar göra saker med pucken.

Även Oscar Pentler och Jacob Svensson har något på gång. Svensson gjorde en del riktigt bra matcher även i fjol, men kan nog ta ett steg till den här säsongen. Han gjorde Almtunas andra mål, en bra inbrytning framför kassen.

Almtuna gav två unga spelare chansen: Glenn Guttelvik och Joakim Brydolf, båda födda 2000.

– Det finns mycket att ta med från den här matchen. Nu hade vi kort om forwards och plockade med två "junnisar" som gjorde det bra, säger Martin Gudmundsson.