Almtuna behövde ta tre poäng för att säkra fjärdeplatsen och samtidigt två oerhört viktiga bonuspoäng i slutspelsserien.

Men precis som i Södertälje senast fick Almtuna bingo.

De svåraste konkurrenterna, Pantern och Oskarshamn, förlorade – och det hade Almtunabåset full koll på. Även spelarna visste.

– Vi ville inte gå bort oss i den tredje perioden för att jaga tre poäng. Vi hade koll och visste att det skulle räcka med en poäng, säger Viktor Hertzberg, killen som plockades in från Hudiksvall under säsongen och som har gjort succé.

Nu vann Almtuna i förlängningen, och den som avgjorde var Hertzberg.

– Det är alltid skönt att göra mål, säger han med ett skratt.

Det jublades vilt i Almtunas omklädningsrum efter matchen. Det hördes ända upp till presshytten på läktaren.

I båset och på isen kändes det ganska enligt tränaren Marus Ragnarsson.

Men det var lite stirrigt i andra perioden, så pass att Almtuna tog en timeout – och då fick spelarna höra ett och annat väl valt ord av tränaren Martin Gudmundsson.

Efter timeouten blev det bättre.

Eftersom Södertälje ganska bekvämt – målmässigt i alla fall – vann mot Pantern och Leksand enkelt avfärdade Oskarshamn så var Almtunas enda hot Björklöven, som slog Timrå.

Nu inleder Almtuna slutspelsserien på lördag.

– Det blir lite annorlunda för oss. Vi har aldrig haft bonuspoäng med oss in i en slutspelsserie, säger Marcus Ragnarsson.

Viktor Hertzberg ser fram emot AIK-matchen på lördag.

– Det är alltid roligt att spela på Hovet, det blir en bra inramning och skön stämning även när det inte är fullsatt. Det ska bli kul, och vi är lite sugna på revansch för förlusten senast, säger Hertzberg.

Almtunas chanser i slutspelsseerien är inte stora enligt de flesta experter, men Hertzberg tror att laget kan gå långt.

– Vi kommer att gå ut stenhårt för att vinna den här serien.

Men "genrepet", matchen mot Vita Hästen, går inte till historien som den bästa.

– Vi kom inte upp på den nivå som vi kan och vill, men vi kämpade på och mot slutet visste vi vad som gällde, att inte gå bort oss, säger Hertzberg.

Enda smolket i Almtuna är att backen Gustav Lindström tvingades kliva av. Han fick en smäll i den andra perioden, men fortsatte att spela. I den tredje var han dock inte med.

– Det ska inte vara någon fara, inte för lördagsmatchen i alla fall, säger Marcus Ragnarsson.