Beslutet togs redan i söndags efter ett tre timmar långt styrelsemöte. Under tisdagen offentliggjordes det hela genom att klubben gick ut med flytten på sin hemsida där ett långt missnöje med behandlingen från Borlänge kommun är huvudanledningen.

– Det var ett jättesvårt beslut. Det var in i det sista och det var inte självklart, men vi kom fram till det här, säger Zilan Lawan.

Det var i slutet på september som Dalkurd – genom styrelseordföranden Ramazan Kizil – skickade in en skrivelse till Uppsala kommun om att de önskar plats på Lötens IP till nästa säsong för träning – samt plats på den kommande arenan, som kommer att byggas etappvis.

– Det är de här sakerna som vi ska diskutera med Uppsala kommun nu. Jag kan inte säga något innan vi har pratat med dem, och det ska vi göra nu, säger Zilan Lawan vars klubb även kommer att ha ett kansli i Uppsala.

Vad ser du för potential med Uppsala?

– Vi är inte ute efter att få mer, utan den enda potentialen – och det som jag tror att vi kommer att få i Uppsala – är en rättvis behandling och de rätta förutsättningarna för att bedriva den verksamhet vi vill bedriva och kunna ha möjlighet att utveckla de mål som vi har. Vi vill inte ha något mer utan vill bli behandlade som vilken förening som helst.

Sirius har annars varit kritiska mot just Uppsala kommun genom åren, hur ser du på det?

– Det är inget jag vill uttala mig om, för det vore svårt och inte rätt.

Men du är nöjd med den kontakt som ni har haft hittills?

– Ja, den lilla kontakt vi har haft har varit ett bra bemötande. Vi står för det vi säger och allt det som vi vill bedriva, för det är det som vi är ute efter.

Klart att är Dalkurd inte kommer att spela sina matcher på Studenternas IP den kommande säsongen, utan först 2019 när det har lagts konstgräs på den nya arenan.

– Naturgräset håller inte för två allsvenska lag, och det är ganska tydligt. Det håller inte för det, säger Zilan Lawan.

Nästa år blir det därför allsvenskt spel i antingen Gävle eller Västerås under ett mellanår, som det ser ut just nu.

– Det är också något som vi kan fatta beslut om nu när vi har bestämt oss för att flytta. I Gävle har vi haft vår reservarena i år, så det är ett alternativ, fortsätter Lawan.

När det gäller ungdomsverksamheten kommer den att finnas kvar i Borlänge, men även startas upp en ny sådan i Uppsala.

– Vi kommer inte att bedriva akademin i Borlänge så som vi har gjort, men vi har förslag på hur vi kan fortsätta att bedriva verksamhet där. Och det är samma sak där, att i och med att vi nu har tagit ett beslut om att flytta, så kan vi ta ett beslut om det också. Klart är att vi ska starta en akademi i Uppsala, det är målet. Det är det som vi står för, ungdomarna, säger Zilan Lawan.

Kommer ni att samarbeta med befintliga klubbar i Uppsala om det?

– Det finns inga sådana kontakter nu eftersom det vore fel att ta dem när det inte har funnits något beslut som har varit taget. Fast vi får se vad som händer, men tanken är att den ska heta Dalkurds akademi.

Hur ska ni lösa frågan med bostäder åt era spelare?

– Vi har hittat en tillfällig lösning, så det är klart. Men hur den ser ut tänker jag inte gå ut med.