Världstalang klar för Upsala IF

En av världens mest lovande friidrottare i sin gren kommer att tävla för Upsala IF. Under sommaren 2015 blev hans världsmästare.

10 mars 1916 13:16

16-årige Armand Duplantis har slagit igenom med dunder och brak.

Han vann ungdoms-VM i Colombia i mitten juli där han hoppade 5.30 och i början av februari det här året slog han till med 5.50 i en tävling i Baton Rouge i USA.

Ni som kan friidrott har redan listat ut att det handlar om stavhopp, som under många år varit något av en svensk paradgren med hoppare som Kjell Isaksson, som en gång hade världsrekordet, Hasse Lagerqvist, Miro Zalar och Patric Klüft.

Nu är det alltså klart att Armand Duplantis kommer till UIF.

– Det är otvivelaktigt en jättebegåvning inom stavhoppet. Det är väl en av de största stavhoppstalangerna som finns, så visst kan han bli en sexmetershoppare, han är ju bara 16 år, säger Henrik Wennberg, nybliven ordförande i UIF.

Armands pappa är Greg Duplantis, före detta amerikansk stavhoppare som en gång hoppade 5.80. Mamma är Helena Hedlund, före detta mångkampare från Avesta och som har tävlat för UIF under många år.

Dessutom är familjen Duplantis bekant med Anna Forsberg, en kulstötare från Tierp och som också har tävlat för UIF. Forsberg bor liksom Duplantis i USA.

Det finns ytterligare en koppling mellan Duplantis och Uppsala.

När ungdoms-VM avgjordes i Colombia i somras så var Armand Duplantis tvungen att bestämma sig: Skulle han representera Sverige eller USA. En av de svenska ledarna under VM var Jonas Anshelm, en UIF:are som har varit en av klubbens ledare.

– Jonas tog kontakt med Armand, Greg och Helena och de kom bra överens och så bestämdes det att han han skulle tävla för Sverige, säger Henrik Wennberg.

Armand Duplantis framgångar är exceptionella. Han är bara 16 år men har redan hunnit tävla för Sverige i Finnkampen.

Juniorvärldsrekordet i stavhopp ligger på 5.80, men när Marksim Tarasov gjorde det hoppet på sommaren 1989 var han 19 år. Duplantis har tre år dit. Förutsättningarna för att Upsala IF ska få en världsrekordhållare inom ett par år är alltså goda.

Frågan är nu om Duplantis klubbtillhörighet bara är en pappersprodukt, eller kommer han verkligen att synas i Uppsala.

– Just nu går han han på high school i USA och kommer att vara där större delen av året, men tanken är att ju äldre han blir så kommer han att tillbringa mer tid i Sverige. I sommar avgörs junior-VM i Polen och då kommer han att ladda i Sverige.

Men Uppsala då?

– En del av tiden kommer han säkert att tillbringa i Uppsala och då absolut nere på Studan, säger Wennberg.

Armand Duplantis har även en storebror (född 1993) som är femmetershoppare. Han hoppade 5.26 i en tävling i USA i förra året.

Sveriges statistiskt bästa stavhoppare genom tiderna är Oscar Janson (5.87) och han bor numera i Uppsala och kan säkert dyka upp i UIF-sammanhang framöver, om inte som aktiv (han är född 1975) så kanske som instruktör.

Janson kunde säkert ha blivit en sexmetershoppare om han inte varit så skadedrabbad under karriären. Det var studierna som förde honom från Göteborg till Uppsala.

Där finns kanske ytterligare en koppling till Duplantis och UIF.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!