Strax efter GF Uppsalaflickornas fina femteplats i sommarens SM – Örebro vann den jämna finalen – tog förbundskaptenerna ut landslagstrupperna till junior-EM och EM som avgörs i Portugal. Det blev goda nyheter för Amanda Norén, Fanny Törngren och Linda Faghihi. De har alla varit med i den bruttotrupp som funnits uttagen, men nu klarade de den slutgiltiga gallringen.

– Jag blev väldigt lättad och kunde slappna av lite när jag visste att jag var uttagen samtidigt som jag började tagga till extra mycket. Det blev en annan grej när jag visste svart på vitt att jag var med i truppen – det var bara att börja förbereda sig inför EM, säger Amanda Norén.

Mästerskapen avgörs 15–21 oktober i Portugal och för Amanda blir det hennes andra EM med seniorlandslaget efter att hon var med för första gången för två år sedan i Slovenien.

– Det blir nog annorlunda att tävla nu eftersom jag inför förra EM var väldigt ung och nervös. Nu känner jag mig mer hemma i landslaget och vet min plats samtidigt som lägren varit mer lättsamma och trygga. Hela min inställning känns väldigt annorlunda eftersom jag tävlat tidigare och jag känner mig mer trygg. Det ska bli jättekul och jag kommer att vara supertaggad, säger Amanda Norén.

För hennes två klubbkamrater blir det däremot debut i större mästerskap. För Linda Faghihi har det dessutom gått fort då hon började med truppgymnastik först för tre år sedan. Innan dess tränade hon artistisk gymnastik, men när hennes tränare slutade valde Linda att satsa på truppgymnastik i stället.

Nu är hon uttagen när Sverige för första gången ställer upp med ett landslag på juniorsidan.

– Jag gick runt och väntade på telefonsamtalet och det var jättekul när det väl kom med goda nyheter om EM. Jag var ledig två veckor i sommar, men annars har det varit träning här i Uppsala och flera landslagsläger med förberedelser och pepp, säger Linda Faghihi.

Även Fanny Törngren debuterar i EM-sammanhang och ska tävla med mixedlandslaget. Hon flyttade nyligen till Uppsala för att börja på elitidrottsgymnasiet vid Celsiusskolan.

Under hösten har alla tre från Uppsalaflickorna åkt på olika läger med sina respektive landslagstrupper och i mitten av oktober arrangeras ett gemensamt genrep i Lingvallen innan det blir avresa till Portugal.

– Det blir spännande och jätteroligt att delta i en så stor tävling. EM blir nog mäktigare än svenska tävlingar eftersom det är mer publik och allt runt omkring är maffigare, säger Fanny Törngren.