Den svenska lerduvesäsongen i olympisk skeet har tillhört de uppländska skyttarna. Under årets EM i Baku, Azerbajdzjan, slutade Uppsalaskytten Therese Lundqvist på en 15:e plats, under Ladies Grand Prix i Österrike vann Dannemoraskytten Victoria Larsson och under den säsongsavslutande nordiska rankingfinalen i Oslo tog Uppsalas Mathilda Johansson hem guldet i damjuniorklassen.

Sommarens SM i olympisk skeet blev inte oväntat en ren uppländsk uppgörelse, men guldmedaljören var dock oväntad då Sveriges länge stora profil inom skeet, Nathalie Larsson från Österbybruk, gjorde en tillfällig (?) comeback – och vann i klar stil.

Den dubble Europamästaren (2005 och 2009) och tidigare OS-fyran (2008) vann före Therese Lundqvist och Victoria Larsson.

Artikelbild

| Therese Lundqvist.

– Jag vet inte alls hur Nathalie tänker, men det skulle vara otroligt roligt och bra för sporten om Nathalie hade valt att börja satsa igen, säger Therese Lundqvist.

Bakom den uppländska boomen står förebilder och framgångar. Det är a och o för en mindre sport som lerduveskytte, menar Therese Lundqvist.

– Båda mina föräldrar håller på med skytte och jag är uppvuxen på en skjutbana kan man säga, men det var Pia Hansens OS-guld 2000 som väckte mitt intresse att försöka skjuta med hagel. Hennes OS-guld var otroligt stort och ”kan hon, kan jag”, tänkte jag som tioåring, säger Therese Lundqvist.

– Efter ett par år kom Nathalie Larssons EM-guld och OS. Hon är sex år äldre än mig och det är ju en person som man har träffat många, många gånger. Det här med OS verkade ju rätt roligt och där någonstans bestämde jag mig för att satsa på riktigt.

Artikelbild

| Victoria Larsson.

Nu är Therese Lundqvist i mångt och mycket sportens stora namn. Hon blev juniorvärldsmästare 2009, OS-sjua i London 2012 och har skjutit på elva EM.

– Både jag och Nathalie spelar roll för att så många skjuter skeet just nu. Vi syns i media och det betyder mycket, och Nathalie har precis som jag instruerat olika ungdomsgrupper för att inspirera nästa generation, säger Therese Lundqvist.

Artikelbild

| Nathalie Larsson.

Hennes klubb Uppsala JSK har under många år arrangerat ungdomsläger på Ekebyboda skjutbana utanför Uppsala, och har samarbetat med både Tunabergsskolan och Celsiusskolan i Uppsala.

– Där har vi en nyckel att intresset i Uppland är bra. Det gäller att fånga upp intresserade ungdomar, säger Therese Lundqvist.

Therese Lundqvist ingick i SOK:s Topp och talang-program inför OS i Rio 2016, men då hon inte kvalificerade sig för mästerskapet försvann det värdefulla stödet. Målsättningen är dock densamma; OS i Tokyo 2020 ska nås.

– Så länge jag är aktiv kommer jag att satsa på OS. OS i Rio var ett av mina långsiktiga mål, men det var då. Det gäller att se framåt och nu är det en ny OS-cykel inledd.

Vad krävs för att du ska nå Tokyo-OS?

– Jag har höjt mig i grunden med ett par duvor, men behöver höja mig ett par duvor till samt bli säkrare i finalerna, säger Therese Lundqvist vars säsongslut bara är en signal om att arbetet inför nästa ska börja.

– Planen för 2018 är att skjuta ett bra EM, och att kvalificera mig till VM där de första kvotplatserna till OS står på spel.

Frågan är kanske inte om Sverige tar en OS-plats i skeet, utan vilken uppländsk skytt som tar platsen?

– Det gäller för mig att visa att jag ska ha den där platsen, att jag förtjänar att åka, säger Therese Lundqvist.