Liten ridskola - stor gemenskap

RIDSPORT. Det är äntligen sportlov. En hel veckas ledighet, sitta inne hela dagarna, slappa och inte göra någonting? Så ser inte sportlovsplanerna ut för ryttarna på Olunda RF, mellan Uppsala och Knivsta. Där är aktiviterna i full gång hela lovet.

2 mars 2011 18:04

De vanliga ridlektionerna under sportlovsveckan är utbytta mot olika läger där man utöver vanlig ridning får prova på voltige och att tolka efter häst.
Vi bestämmer oss för att hälsa på på Olunda under sista ridlektionsdagen innan lovaktiviterna börjar. När vi åker dit är det -13 grader ute och det slår mig att det kanske inte kommer att vara så mycket folk där i den här kylan men se, där hade jag fel. När vi kliver in i stallet är det full aktivitet.

Ridlektionen har redan
börjat och halva gruppen rider medan den andra halvan har teori. I stallgången står ponnyn Benjamin sadlad och klar och borta hos honom hittar vi även en av stalltjejerna, Annie Wattman, som är i stallet minst tre dagar i veckan. När hon inte rider hjälper hon till med hästarna, borstar, mockar, fodrar och leder knattelektionerna.
- Jag rider en ponny här och så brukar jag hjälpa till med hästarna när jag inte har lektion. Det är jättekul att vara här även när man inte rider och man träffar alltid några kompisar, säger Annie Wattman.

Hästar, kompisar och
den goda stämningen i stallet gör att många av tjejerna spenderar flera dagar i veckan i stallet. Även när de inte rider själva är de där för att hjälpa till eller bara pyssla med hästarna.
Dagens teorifröken, Karin Sundström, jobbar som teoriledare på söndagar.
- Det bästa med att vara här är gemenskapen, alla kompisar, hästarna och att alla blir så väl omhändertagna.

Man kan vara
sex år eller man kan vara 100, det spelar ingen roll. Säger Karin Sundström och skrattar.
När barnen får frågan vilken som är den allra bästa och roligaste hästen är svaren varierande. Kotten, Falcon och Susen är några av de namn som haglar runt bordet. Alla hästarna verkar vara mycket väl omtyckta av både elever och föräldrar.
På vägen ut träffar vi även en av ridledarna på klubben, Emma Sundström som jobbar 30 timmar i veckan på Olunda. Hon har allt ifrån Knattegrupper till vuxna och hon är en av de ledarne som ska hålla i sportlovslägren.
- Vi kommer ha jättekul på sportlovslägren. Det blir mycket häst, ridning, voltige pyssel, teori och massa kul grejer. Barnen brukar älska det. säger Emma.

Medan barnen rider
står de mammor som inte leder sina barn och pratar. De pratar om allt mellan himmel och jord och verkar ha riktigt trevligt.
- Vi valde Olunda för att det känns säkert här. De har stort fokus på säkerhet och stallregler vilket känns jätteskönt. Man behöver inte vara orolig. Säger Petra Stojkovic som har sin dotter ridandes på Olunda.
- Sen är det väldigt mycket trevliga föräldrar här också som man mer än gärna träffar varje helg. Tillägger en av de andra mammorna.

Vi lämnar ridskolan
med intrycket av att god stämning är ett av nyckelorden, säkerhet är ett annat. Olunda RF verkar helt enkelt vara en liten ridskola med stor gemenskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Tegelberg