Sedan sommaren 2012 har herrarna – som bekant – bytt upplägg i svenska cupen med playoff på sommaren och ett gruppspel för 32 lag på senvintern/våren med efterföljande slutspel. En förändring som har lovordats av framförallt elitklubbarna själva, men även av många supportrar.

Från och med i sommar ändrar damerna också på sitt upplägg till ett liknande. Beslutet klubbades igenom i fredags på Svenska fotbollförbundets årliga representantskapsmöte.

– Det här jättepositivt om man bara tar sig vidare till den fjärde omgången som innebär gruppspel. Då vet man att man får bra tävlingsmatcher under den tiden av året. Formatet ser jag generellt som mycket positivt, säger Fredrik Bernhardsson.

Hur många lag som kommer att finnas med i gruppspel i damvarianten är, enligt Bernhardsson, fortfarande lite oklart. Mycket talar för att det blir färre än 32 som på herrsidan. Kanske nedåt 16 lag.

– Som jag har uppfattat så kommer vi att gå in i omgång 2 och behöva vinna två matcher för att ta oss till gruppspelet. Där kommer vi troligen att få möta lag från division I och division II, säger Uppsalatränaren.

– Väl där så är det sagt att det ska vara någon form av geografisk indelning. Så det blir bra matcher inom ett rimligt avstånd. Det känns bra både ur ett sportsligt och ett ekonomiskt perspektiv, fortsätter Bernhardsson.

Just nu tränar IK Uppsala Fotboll för fullt efter att ha varit lediga efter serieavslutningen. Fram till och med 20 december blir det tre fotbollspass och ett fyspass i veckan med ett avbrott för Luciacupen nästa helg.

Under torsdagen är mittbacken Malin Winberg med och tränar för första gången sedan hon lämnade Sirius för två år sedan för allsvenskan Hammarby. Närmast kommer hon från seriekonkurrenten Östersund.

– Malin är aktuell för en återkomst. Absolut, säger tränaren Fredrik Bernhardsson som i så fall kan ha hittat ersättaren till Mikaela Björklund som har valt att sluta..

Den här veckan testas även provspelarna Ronja Andersson (målvakt, Fanna) och Matilda Grönlund Falk (försvarare, klubblös tidigare Östersund) som UNT tidigare har skrivit om. Nya namn som har anslutit för träning är Therese Simonsson (forward, Älta) och Ina Ingelsson (försvarare, Huge).

I den nu pågående upplagan av Svenska cupen är Sirius/IK Uppsala Fotboll utslaget (föll borta mot Bollstanäs med 1–2). Enda kvarvarande lokala lag är Gusk som möter allsvenska Örebro hemma 18 februari i åttondelsfinal.