Han är född och uppvuxen i Västerås och har VSK som moderklubb. Henrik Kjellson tog sig hela vägen upp till det grönvita a-laget. Väl där var en av Sveriges bästa bandymålvakter genom tiderna, Andreas Bergwall, det givna förstavalet. Efter några år som andremålvakt valde Kjellsson att röra på sig för att få speltid. Då föll valet på Sirius och Uppsala.

– Jag kände att jag var i en fas i min karriär där jag behövde får speltid för att ta nästa kliv. Då blev Sirius ett bra alternativ för mig – det passade mig bra både privat och förutsättningsmässigt, säger Henrik Kjellsson.

Totalt blev det tre säsonger i blåsvart för målvaktens del.

Artikelbild

| Kjellsson under sin tid i Sirius.

– De åren gav mig mycket när det gäller min personliga utveckling. Jag har Sirius att tacka för mycket och klubben betyder fortfarande jättemycket för mig. Utan den hjälp jag fick där hade jag inte varit den jag är idag, säger 26-åringen.

Inför årets säsong återvände han till Västerås. Samtidigt som Andreas Bergwall lämnade klubben för spel i AIK. Sedan återkomsten till moderklubben har Kjellsson varit given i målet.

– Det är en ära att vara förstavalet. Speciellt med tanke på att jag kommer från Västerås också. Man har varit med i klubben ända sedan man var 4–5 år och att ta sig hela vägen till att bli förstemålvakt är häftigt.

Västerås slutade tvåa i grundserien efter finalmotståndarna Villa. Genom att slå ut Vänersborg i kvartsfinalen och Hammarby i semin tog man sig till finalen på Studenternas.

– Man känner sig lite hemma på "Studan" efter tre år och det är roligt att finalen går just där. Det ska bli riktigt häftigt att äntligen få spela i en final. Jag har suttit med som reservmålvakt under två. Men att få vara med på isen kommer att vara speciellt.

Vad säger du om finalen?

– Vi slår fortfarande ur underläge – jag skulle säga att de är jättefavoriter. Men jag tycker att vi har alla möjligheter att slå dem. Vi har visat under säsongen att vi kan slå vilka som helst. Framför allt måste vi sätta defensiven och jobba stenhårt. När vi mötte dem borta senast var vi inte särskilt effektiva – om vi vill vinna måste vi vara det den här gången.

En intressant detalj är att l Edsbyns målvakt Anders Svensson nollan i fjolårets final. Det hade inte hänt på 34 år dessförinnan.

– Man vill alltid hålla nollan men det är inte ofta man gör det. Jag är nöjd så länge vi vinner matchen, avslutar Kjellsson.