Han kom som en firad juniorstjärna i Rögle till Almtuna inför fjolårssäsongen och gjorde klart att han skulle lämna närmast omgående efter att säsongen var över. Hans första allsvenska säsong blev inte som han tänkt sig.

– Det blir ingen fortsättning och det är klart att det är lite tråkigt men jag tror ändå att det är bäst för min utveckling. Jag har inte fått den roll eller den istid jag velat, sade Santesson till UNT i mars.

I stället blev det spel i ettan med Kallinge/Ronneby tills möjligheten till en återkomst i Uppsalaklubben plötsligt dök upp. Forwards saknades och han lånades in för bara en match i första läget. Och han kom in lägligt till Almtunas första straffavgörande för säsongen. Santesson visade sig vara expert på den detaljen i fjol och fick mot Tingsryd slå lagets första. Han gjorde som han brukar och lade pucken mellan benen på målvakten.

– Det var lite kul. Jag hade det på känn att jag skulle få chansen. Straffen var rätt identisk (med de han satte förra säsongen). Jag får hoppas att målvakterna inte scoutar mig för bra, säger han.

Utlåningen från Blekingeklubben växte från en till tre matcher innan det stod klart att Almtuna vill ha honom kvar för resten av säsongen. Nu har han hunnit vara Ais-spelare igen i fem matcher.

– De ringde och frågade och då var det inte svårt att tacka ja, säger Santesson om den återknutna kontakten.

Under pratstunden med UNT efter tisdagens träning erkänner 21-åringen att han hade hoppats på att utvecklas mer under förra sejouren i Uppsalaklubben men att han tycker att han tog hand om den roll han fick på ett bra sätt.

– Det var mycket boxplay och fem mot fem när matcherna skulle stängas.

Lite samma roll som du nu alltså fått igen?

– Lite så, men den är tydligare i år.

Men spel i allsvenskan lockar mer än spel i ettan och nu tänker han visa att han ska få större uppdrag i detta Almtuna som så här långt in på säsongen gör succé.

– Jag fick chansen tillbaka i allsvenskan och man vet aldrig när den kommit igen. Det är här man vill spela, och högre upp också. Jag ska försöka visa framfötterna och jobba mig in i detta, förtjäna mer istid, säger han.

Och kommer det till straffar vet han ju vem som skickas fram.

– Jag ska försöka göra mål i morgon, utan straff, säger han dagen före hemmamötet med tabelljumbon Karlskoga.