Till Serbien på guldjakt

Till årets junior-EM skickar Sverige fyra killar, varav tre representerar Upsala Fäktning. I början av mars åker Erik Nilsson, Linus Islas Flygare och Felix Arias Olsson tillsammans med Jakob Stymne från DIF till Serbien för att kämpa om ett guld till Sverige.

28 januari 1916 10:45

De tre Uppsalakillarna, födda -96 (Nilsson och Arias Olsson) samt -98 (Islas Flygare), tränar fäktning ca 20 timmar i veckan och har tränat tillsammans i många år.

– Vi tränar mycket mer och seriösare än andra i Sverige, säger Felix och killarna menar att detta förklarar varför tre fjärdedelar av EM-laget består av just Uppsalafäktare.

– Vi drog ifrån i början av säsongen och är rätt överlägsna i Sverige. Det finns ett par andra i Sverige som också är bra men annars är det mest konkurrens från andra länder och alla andra nationer är mycket bättre än Sverige, fyller Erik i.

– Tidigare hade vi en bra generation i Sverige men det har varit dålig återväxt, svarar Linus på frågan varför Sverige inte är lika starka som övriga länder.

Trots den hårda konkurrensen är det ingen tvekan om att killarna tror på guldchanser i Serbien.

– Om vi kan vinna? Varför inte. Jag tror inte att vi åker till någon tävling utan att tänka att vi kan vinna, säger Felix. Vi kom femma i världscupen och kan man komma femma kan man lika gärna vinna, fortsätter han.

Erik fyller i och menar att det är ett realistiskt mål.

– Vi skulle mycket väl kunna klara det även om vi har klart mindre chans än de övriga lagen, menar han.

Inför tävlingen har killarna bland annat varit i Estland och tränat mot deras seniorlag, men i övrigt kommer de inte göra några stora ändringar i träningsupplägget.

– Vi litar på sättet vi kör på, vi har varit ett lag väldigt länge, fortsätter Erik.

För tränare Sofie Larsson är det ett delmål att få så många som möjligt till EM.

– Nu är målet att se till att de är i så bra form som möjligt inför själva tävlingen.

På EM har även killarna chans att kvala in till VM vilket Larsson tror på.

– Linus vann bland annat guld på kadett-EM förra året. Erik och Felix är lite mer ojämna men deras högstanivå är tillräckligt hög för att klara det.

Larsson känner en stolthet att det är en liten klubb som lyckas så pass bra.

– Det känns mer som att vi representerar Uppsala än förbundet. Dessa killar har kört länge tillsammans och vi känner att ”det här ska gå”, avslutar Larsson.

JEM i fäktning, 29/2-4/3 i Novi Sad, Serbien.

Sveriges lag: Erik Nilsson (UF), Linus Islas Flygare (UF), Felix Arias Olsson (UF) och Jakob Stymne (DIF)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!