Det är första gången sedan överfallet 2016 som den tvåfaldiga Wimbledonmästarinnan (2011 och 2014) är i semifinal i en grand slam-turnering.

Där väntar amerikanska skrällen Danielle Collins, rankad 35 i världen, som besegrade Anastasia Pavljutjenkova, Ryssland, med 2–6, 7–5, 6–1.

För åttondeseedade Kvitova var kvartsfinalvinsten så mycket mer än en seger.

Tårfylld stund

När hon intervjuades efteråt på banan i Rod Laver Arena av förre världsettan Jim Courier kunde hon inte hålla tårarna tillbaka.

Jag kunde inte ha föreställt mig att komma tillbaka till den här arenan igen och spela mot de bästa, det är stort, sade 28-åringen.

Det var i december 2016 som Kvitova överfölls i sitt hem i Tjeckien av en inbrottstjuv. Tjeckiskan slogs för sitt liv, klarade sig, men skadade rackethanden svårt och fick permanenta nervskador.

Men hon kämpade sig tillbaka, gjorde comeback i Franska mästerskapen i maj i fjol och har inlett 2019 strålande med seger i uppvärmningsturneringen i Sydney och är nu uppe i sammanlagt tio raka matchvinster.

"Otrolig upplevelse"

Danielle Collins, USA, har tagit alla med storm i Australien Open – inklusive sig själv. Hon följde upp skrällsegern över tyska världstvåan Angelique Kerber i fjärde omgången med att vända och vinna över 44-rankade Pavljutjenkova.

Det här har varit en otrolig upplevelse. Vid den här tiden i fjol spelade jag en challengerturnering i Newport Beach, men jag försöker verkligen ta in den här upplevelsen, sade 25-åringen från Florida enligt AFP.

Kvitova och Collins mötte varandra i stenhård match i Brisbane i början av året där tjeckiskan vann med 2–1 i set.