Syskonen tillbaka efter jättekraschen

Kraschen var våldsam. Sarah och Julia Nilsson måste klippas loss ur bilvraket. Nu – mindre än tre månader senare – är de tillbaka i rallyskogen. "Det har varit tårar."

Första tävlingen efter den våldsamma kraschen i Films rallysprint i juni. Julia (t v) och Sarah Nilsson har klarat av lite mer än fem mils specialsträckor i Bresontrofén som ingår i DM.

Första tävlingen efter den våldsamma kraschen i Films rallysprint i juni. Julia (t v) och Sarah Nilsson har klarat av lite mer än fem mils specialsträckor i Bresontrofén som ingår i DM.

Foto: Håkan Lundh

Rally2019-09-14 18:42

Det var i slutet av juni som Sarah Nilsson, 22 år, och lillasyrran Julia, 19, kraschade i Filmsprinten i närheten av Elinge i trakterna kring Skärplinge.

Bilen fick ett kast och vräktes med full kraft in i ett träd. Tvärstopp. På filmklippet från kraschen – som togs av en åskådare –  kan man höra syskonens hjärtskärande skrik.

Tävlingen avbröts och ambulans tillkallades. Vid serviceplatsen satt bland andra morfar Tommy och mamma "Lollo"  när de nåddes av beskedet att tjejerna kört av och kraschat mot ett träd.

– Det kom fram några åskådare som hjälpte oss och som var ett bra stöd. En kille frågade om de kunde ringa någon och jag sade morfar, säger Julia Nilsson under ett av serviceuppehållen i Bresontrofén på Tierp Arena.

Tjejerna satt fast i bilvraket och smärtan var enorm. En av åskådarna som kom fram till bilen efter kraschen var son till en brandman och han frågade om bland annat känsel i benen. Han talade lugnande med dem.

–  De var till stor hjälp, säger Sarah.

Under tiden som åskådarna och senare brandpersonalen jobbade på olycksplatsen så försökte morfar Tommy  ta sig ut till sträckan.

 –  Det var den längsta timmen i hela mitt liv, säger Tommy, som själv har kört rally och var den som "lockade in" sina barnbarn i den här sporten.

Sarah lämnade olycksplatsen i ambulans med ryggsmärtor medan Julia togs till sjukhus med helikopter, även hon med bland annat smärtor i ryggen.

När UNT frågar om de idag, nästan tre månader senare, känner av några sviter efter skadorna så spricker båda upp i ett leende, tittar på varann och nickar. Läkarna såg bland annat frakturer på ett par ryggkotor. Men att sluta med rally –  nej nej nej ...

–  Jag sade till morfar redan på sjukhuset att "nu ska vi ut och åka i morgon," säger Julia med ett skratt.

Men det skulle dröja ett tag till, närmare bestämt till förra söndagen, innan det blev något rallykörande igen. En träningsrunda på en avlyst väg i Rasbotrakten.

– Då fick jag panik. Jag grinade. Om jag blundar en stund och öppnar ögonen så ser jag ett träd, säger Julia, som inte heller efter det träningsåket hade någon tanke på att sluta med rally.

På lördagen kom den riktiga comebacken i en ny bil, en VW Golf. Tjejerna hade aldrig kört en så lång tävling tidigare, särskilt den nästan två mil långa Flymyrasträckan tog på krafterna. Men det gick bra. Riktigt bra.

– Men den första sträckan var inte så jätterolig, det var mer panik, säger Sarah, som är chaufför. Det kändes jobbigt för mig eftersom jag inte vill göra syrran illa, så det var väldigt nervöst.

Syskonen kommer från Tierp, mamma från Gimo från början och klubben heter Rasbo MK.

Nu är den nerviga comebacken avklarad och förmodligen också rallykarriärens första och enda svåra krasch. Det är för övrigt tur att rallybilarna är så tåliga. En vanlig gatbil hade inte klarat den svåra kraschen mot trädet.

Filmsprinten den 29 juni i år. Julia och Sarah Nilsson sitter fastklämda i bilen och får klippas loss av räddningspersonalen.
Filmsprinten den 29 juni i år. Julia och Sarah Nilsson sitter fastklämda i bilen och får klippas loss av räddningspersonalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!