Fredagen den 6 september är sista dagen för att ta en plats till VM i Doha. Hittills är 20 svenskar VM-klara med stjärnorna Armand Duplantis och Daniel Ståhl som de största namnen.

Helgens Finnkamp och SM-tävlingarna i Karlstad är de sista VM-kvalchanserna för många svenskar.

Svårt för medel- och lång

Men det blir svårt för de som springer 800 meter eller längre, de måste ha en hare för att nå ner till de tufft satta kvaltiderna, förklarar förbundskapten Karin Torneklint.

Och några harar finns det inte i Finnkampen eller SM, där handlar det i stället om positioner, inte tider.

Ändå är Lovisa Lindh på 800 meter en som ändå kan nå VM, tack vare att hon är så pass nära kvalgränsen och kan få en VM-plats av det internationella friidrottsförbundet, IAAF, om inte tillräcklig många klarar kvalgränsen,

Lovisa tänker jag att hon redan är klar, säger Torneklint.

Bahta har chansen

Kim Amb i spjut och Ida Storm kan också få en plats av IAAF men duon kan även säkra platsen genom bra resultat på Stockholms stadion. Även Henrik Larsson, som springer 100 och 200 meter, har chansen.

Och så Vanessa Kamga i diskus, hon kan också lyckas i helgen.

Sedan finns också Meraf Bahta som inte får tävla ännu men som har en liten chans att kvala in när avstängningen hävs.

Jag tror att hon tänker springa 1 500 meter i Zagreb (3 september), säger Torneklint.

Dagens Finnkampstävlingar börjar 16.30 och en av höjdpunkterna är Duplantis i stav. Daniel Ståhl kastar diskus under söndagen när tävlingarna börjar 13.30.

Förra året i Tammerfors var de svenska herrarna storfavoriter men förlorade med 202–206. Trots det är man klara favoriter i år igen. Damerna tog en klar seger 2018, 216-194, men där väntas matchen bli riktigt jämn i år.