Trots ösregn befann sig ett hundratal människor vid Uppsala Ponnyklubb som i helgen arrangerade Riksmästerskapen i Working Equitation (WE). 60 ekipage från olika delar i landet gjorde upp om mästerskapstiteln.

– Det har varit jättekul. Jag tror det var viktigt att årets RM låg i mitten av Sverige eftersom vi har så starka startfält här med många ryttare. I och med det så fick vi en chans till att få just många starter även i tävlingen. Jag tror det hjälper till i den här resan mot SM, säger Ulrika Pernler, tävlingsarrangör, domare och ryttare på elitnivå.

WE är en relativt ny gren i Sverige och har därför inte fått en SM-status ännu. Det första registrerade Riksmästerskapet i Working Equitation gick av stapeln år 2013 nere i Malmköping. Sedan dess har ridsportgrenen, som ursprungligen kommer ifrån södra Europa, snabbt växt och spridit sig.

Artikelbild

| Andraplats. 12-åriga Lydia Carlsson-Lundberg red på sin häst Helge och tog en andraplacering i Riksmästerskapet.

– Många tycker att det är roligt. Det är en blandning mellan att ha kontroll, lydnad och sedan att det är lite fart. Det är tre moment som kompletterar varandra men ändå är lite olika, säger tävlingsledaren Gabriella Pernler.

I Uppland har WE nu blivit Sveriges tredje största gren och gått om fälttävlan i antal tävlingsstarter. Förra året ökade junior- och seniorsidan med 400 respektive 200 procent i hela landet och Upplands ryttare ligger i framkant.

– Vi har många starka ryttare, några som har tävlat flera år på högsta nivån. Men sedan tycker jag att vi har en jättebra bredd som kommer nu, säger Ulrika Pernler.

En av alla 60 tävlande var 12-åriga Lydia Carlsson-Lundberg, Uppsala Ponnyklubb, som i helgen red sitt första Riksmästerskap på hästen Helge i juniorklassen. Hon placerade sig på en andra plats och var jättenöjd efter prisceremonin.

Artikelbild

| Prispallen. Jennie Jurestam till vänster, bredvid Anna Axén till höger.

– Det har varit jättekul! Det är en ganska liten gren så det är kul när det är så mycket folk för alla känner alla, säger Lydia och fortsätter:

– Helge var lite seg i dressyrmomentet men sedan i tekniken och speeden var han jätteduktig. Jag är jättenöjd.

Artikelbild

| Gemenskap. Lydia Carlsson-Lundgren berättar om vad WE kommer ifrån och hur tävlingen genomförs.

Tanken var även att Ulrika Pernler själv skulle ställa upp i tävlingen men då en domare från Holland blev sjuk tvingades hon istället sätta sig i domarbåset.

– Det är inte så många som dömer de högsta klasserna än i Sverige så jag var det enda alternativet, säger Ulrika.

Artikelbild

| Riksmästerskap. Anna Axén på hästen Conde de Caniceira.

– Man laddar ju hela året för en sådan här tävling och hästen kändes helt färdig. Jag var väldigt laddad och inställd för att få göra den här tävlingen, men eftersom det inte fanns något alternativ så släppte jag det, säger hon.

Andra uppländska ryttare som tävlade i Riksmästerskapen var: Jacob Johansson, Uppsala Dressyrsällskap, Jennie och Maria Jurestam, Enköping Fältridklubb, Anna och Frida Axén, Jälla Hästsportförening, Åsa Cidh, Lagga Fältridklubb och Katarina Brunstedt, Säva Ridklubb.