Det var inte det roligaste vädret som väntade för de 484 åskådarna som tog sig ut till Väddikasjön för den första deltävlingen i isbane-SM. Stark blåst och stundom snöstorm gäckade publiken. Men för åkarna spelade det mindre roll.

– När man väl kör bryr man sig inte jättemycket om vädret. Det skulle väl kunna vara snöröken som försämrar sikten, som är det man tänker på, säger guldmedaljören Svanberg.

Förra veckanskrev UNT en artikel inför helgens SM. Då sa Svanberg att han vanligtvis är ganska trögstartad. Men så var det inte i denna gång.

– Nej, fan heller! I helgen fungerade allt, det fanns inget som höll mig tillbaka vilket gör det lättare att slappna av, säger Svanberg lättat.

Vad var det som stämde?

– Allt fungerade. Cykel gick väldigt bra och jag kände mig i form. Jag fick ett bra flyt i träningen som jag hade med mig i både kvalen och finalen.

Vinsten i Östhammar visade sig bli den enda han behövde för att ta hem SM-guldet. När UNT tar kontakt med Ken Svanberg har han precis fått besked om att övriga deltävlingar ställs in.

– Det känns jäkligt skönt om man ska vara ärlig, säger han.

– Men det är ju också lite tråkigt också, att man inte riktigt får köra klart. Men det är isbana i ett nötskal, man vet aldrig hur det slutar när man är så pass beroende av väderförhållanden.

Guldet är 29-åringens första i SM-sammanhang.

– Jag har varit nära flera gånger så det är skönt att äntligen ha fått det. Jag hade nästan en liten 30-årskris över det där, säger han skrattandes.

– Det är kanske lite sent, men bättre sent än aldrig.

Göta MS Daniel Jansson knep bronset bakom Kalle Lindahl, Hamrånge MK.

I sidovagnsklassen vann finske Jani Aronen tillsammans med Jussi Veräväinen, men tvåa kom Daniel Andersson tillsammans med Oscar Westerberg från Films MK. Trea var Leif Storäng och Robin Storäng, båda tillhörande MK Rimo.