När Mats Åkerlund tillträdde som ordförande i Storvreta för 15 år sedan var klubben (efter en sammanslagning med Uppsala City) nykomlingar i högsta serien, nuvarande SSL. Den första säsongen lyckades klubben, som då flyttat in till Fyrishov, med att kvala sig kvar. Resten är uppländsk idrottshistoria med fyra SM-guld och ytterligare en final och fem semifinaler på meritlistan.

Själv vill Åkerlund mest prata om bredden i föreningen och om långsiktigheten.

– Vi har haft stora framgångar med vårt a-lag på herrsidan, men vad som triggar mig är helheten. Ungdomsverksamheten är minst lika viktigt, vi har vårt damlag, vi har vårt integrationsprojekt med Örnarna (för personer med funktionsnedsättning, reds anm.) och våra evenemang. Det här är jätteviktigt både för oss själva, våra sponsorer och andra att vara en fullskalig klubb, säger 64-årige Åkerlund som kom in i föreningen först i 50-årsåldern trots att han då bott i Storvreta sedan lång tid tillbaka.

– Jag fick en fråga runt år 2000. Våra barn hade spelat innebandy i klubben, sonen var med i juniorlandslaget ett par år, men jag var bara innebandyförälder innan jag blev ordförande, fortsätter Åkerlund som numera bor i Luthagen.

Ett viktigt skede i klubbens historia var ett styrelsebeslut som togs runt 2005.

– Vi sa att vi ska ha en långsiktig målsättning kring vår elitverksamhet, och den var att vi ska vara topp fyra i Sverige år efter år. Och det har vi hållit fast vid. Vi ville skapa en plattform och en organisation där vi över tid alltid skulle ha förutsättningar att vara ett topplag i svensk innebandy. Sedan var det upp till lagledning och spelare att få till det på planen. Det här beslutet var viktigt för oss och har präglat verksamheten sedan dess. Det ska inte vara något engångsrace ena året där vi ska choka oss till framgång utan det viktiga är att vi är bra över tid, säger Mats Åkerlund och berättar vidare att nästa stora projekt för klubben är att etablera damlaget i högstaligan.

– Vi tror att det finns utrymme i Uppsala. Vi jobbar utifrån en treårsplan med den tydliga målsättningen att konkurrera med FBC. Uppsala har två lag i SSL på herrsidan och jag tycker att det ska finnas utrymme även på damsidan.

Inför intervjun fotograferas Mats Åkerlund inne i Fyrishovs A-hall där herrlaget har spelat lika länge som han själv har varit ordförande. Nästa säsong lämnar Storvreta idrottskomplexet i Svartbäcken för nybyggda IFU arena i Gränby.

– Det är klart att det känns lite vemodigt att lämna Fyrishov. Det är viktigt med en hemmaarena, och att det känns hemma för spelare och supportrar. Det har det gjort här, säger Åkerlund som själv nu aviserar att han är på väg att lämna ordföranderollen i ett av Uppsalas mest framgångsrika klubblag.

– Vi är inne i ett läge där vi ser över vår organisation och måste föryngra på flera poster.

Du kan ha gjort din sista säsong som ordförande?

– Sista eller näst sista. Det är upp till medlemmarna att avgöra också, men jag kommer säkert att fortsatt vara engagerad på något sätt oavsett.

Kommer du ställa upp för omval på årsmötet efter sommaren?

– Vi är inte framme där än.

Varför har du fortsatt i så många år?

– Därför att jag tycker att det har varit kul, inte minst sedan jag började jobba i Stockholm (på Sveriges radio, reds anm.) att ha något i Uppsala. Jag gillar att ha ett engagemang i Uppsala på det här sättet och har lärt mig mycket av det.

Om vi tittar närmare på IFU arena så var FBC Uppsala först med att göra klart med ett avtal i den nya arenan som beskrivs som modernast i Sverige. Därefter följde Sirius och senare även Storvreta. Utifrån sett kan det tyckas märkligt att Storvreta väntade så länge med att bestämma sig.

– Så här var det. De senaste sex, sju åren när hallen planerades så stod vi bakom bygget, men vi tyckte att huvudarenans storlek slavades bort. Vi fick aldrig den dialog vi ville ha med den dåvarande ledningen. Vi var tydliga med att man borde bygga den större än Fyrishov så att arenan skulle klara kraven för de närmaste tio–tjugo åren. Sedan blev storleken som den blev och nu går vi in i det ändå. Men vi vet att den nuvarande ledningen, som vi har mycket bra samarbete med, jobbar för att det ska gå att få in så många som möjligt och vi hoppas kunna snitta över två tusen åskådare per match nästa säsong, det är i varje fall ett mål att jobba mot, säger Mats Åkerlund och fortsätter:

– Innan vi skrev på avtalet ville vi även ha garantier för att vissa saker i våra evenemang skulle gå att genomföra, därför tog det lite tid.

En fördom som i bland nämns om Storvreta är att klubbens ungdomscup, Storvretacupen, har bidragit till att klubben har kunnat köpa sig till framgången med herrlaget.

– Historiskt, om vi backar bandet tio år så hade vi en buffert därifrån. Men de senaste åren har vi hittat en balans där elitverksamheten bär sig självt med sina egna sponsor-, match- och kringintäkter, även om vi inte klarade det fullt ut förra säsongen då vi missade slutspel, säger Åkerlund.

De kommande åren kommer klubben att satsa ännu mer på cupen, som är den största för innebandy i världen. Senast var det över 700 lag som kom till Uppsala och år 2020 är målsättningen att det ska vara över tusen lag.

– Vi känner att vi vill ha den utmaningen och nu delar vi också målsättningen med Uppsala kommun vilket är viktigt, säger Mats Åkerlund och utvecklar receptet bakom framgången:

– Framförallt får vi ofta höra att cupen håller en hög sportslig kvalitet. Vi har inte jobbat med discon och kringaktiviteter utan har i stället medvetet sett till att det är duktiga domare och ordning och reda runt omkring. Sedan startade Storvreta cupen i rätt tid, jag var inte med då, när det utvecklades en hype kring innebandyn och har satsat mycket på att få hit utländska lag, vilket vi kommer att fortsätta jobba mycket med. De som startade cupen är fortfarande i ledningen.

I den här serien får varje ordförande ställa en fråga till nästa intervjuperson. Här får Mats Åkerlund rikta den till seriens avslutande ordförande, Sallén Baskets Åsa Pettersson Danielsson: Jag tycker att vi har fått till stånd en bra dialog mellan elitklubbarna i Uppsala, vad kan vi andra lära av Sallén Basket?, undrar Åkerlund.