I VM för två år sedan sköt Tobias Gustafsson två svenska mål i finalen. Men det räckte ändå bara till silver. Kanske har han skjutit in sig så smått under årets VM i Prag, Tjeckien.

För mot Lettland i kvartsfinalen klippte han in ett skott i nättaket från distans – ett likadant mål som han gjorde mot Danmark.

– Två nästan identiska och det är alltid kul att göra mål, säger backen som blev hela superligans bäste spelare förra säsongen.

Sverige gjorde processen kort med Lettland redan i den första perioden. 1–0 kom efter 23 sekunder, 2–0 efter drygt två minuter och 3–0 efter fyra ...

– Vi var extremt taggade och många kände sig nervösa. Vi fick ju respkt för dem när de slog Tjeckien. Det var verkligen nervöst faktiskt. Men vi sa till varandra att nu kör vi järnet och så får vi se hur de svarar, säger Gustafsson.

Något lettisk svar kom alltså inte och Sverige kunde slå av på takten ju längre matchen gick och så smått börja förbereda sig på lördagens semifinal mot Schweiz.

– Det blev exakt den matchen vi ville ha, säger Storvretabacken som inte hade klubbkompisen Robin Nilsberth vid sin sida i den här matchen. Men så blir det i semin förväntar han sig.

– Det blir väl så att Robin kommer in och spelar och kan ge det ytterligare en push. Schweizarna är små och tekniska och det gäller att vara rejäla. Vi ska vara starka i "deffen".

Om det var nervöst i kvartsfinalen, vad ska det då inte bli i semifinalen?

– Jag tror att det blir en tuff jäkla match, de har många duktiga spelare. Det gäller att vi har en bra dag. Vi vet att vi måste vara bra för att gå till final.