Spelaruppror i Sirius - ”Allt är förstört”

Deras tränare fick sparken och man känner inget stöd från klubben. Nu riktar Sirius spelare skarp kritik mot hela föreningens damverksamhet.

9 november 2015 17:34

Att missnöjet varit stort från Sirius damlag mot klubbledningen har inte varit någon hemlighet. Det hela eskalerade när den omtyckte tränaren Olof Unogård fick sparken för några veckor sedan. Efter att återigen ha ignorerats av ledningen väljer nu laget att för UNT berätta om sin situation.

– Känslan är att vad som helst kan hända inför 2016. När vi ställt frågan om Sirius ens kommer att ha ett damlag har vi inte fått något självklart svar, säger en av spelarna i laget.

Truppen har tillsammans tagit fram en lista på fem punkter där man tycker att man har behandlats orättvist. Spelarna som UNT har pratat med vill dock inte gå ut med namn i tidningen.

– För att sammanfatta allt så kan man säga att Kim Bergstrand går över lik för sitt lag och gör allt för att de ska få det så bra som möjligt. Skulle det vara något som inte är bra så jobbar han hårt för att ändra på det. Olof gjorde precis samma sak för oss. Kim blir hyllad och Olof fick sparken. Det är skevt, säger en annan spelare.

Enligt Sirius damlag har man ignorerats av ledningen under en längre tid. Det handlar om allt från småsaker som sponsorträffar till träningstider där bråket om Löten fick bägaren att rinna över.

– När vi står i Gränby Centrum och promotar damlaget så får vi stå och dela ut biljetter till herrmatcherna. Vi lägger ned tid, men herrarna får extra publik.

Spelarna berättar om öppna bråk mellan tränaren Olof Unogård och Kim Bergstrand (tränare för herrlaget), Ola Andersson (vd) samt akademichefen Olle Andersson. Bråk som alltså ledde till att Unogård fick gå efter säsongen.

– Olof har stått upp för oss, men ledningen har inte visat sitt stöd på något sätt alls. Sedan Fanny Andersson (Ola Anderssons dotter) försvann så har inte Ola varit på någon träning eller ens visat sig. Vi har inte sett skymten av honom på ett halvår.

– När vi skickade ett mejl till honom att vi ville ha en förklaring angående Löten så svarade han att spelarrådet kunde komma till kansliet på kontorstid, men då jobbar eller pluggar vi spelare. När vi sedan svarade att vi ville att han skulle komma på träningen så fick vi inte ens något svar.

Med Kim Bergstrand inleddes en konflikt efter ett facebook-inlägg där Unogård jämförde de båda tränarnas vardag i början av sommaren, något som fick Bergstrand att se rött.

– Efter det pratade aldrig Kim med Olof, säger en spelare som även berättar att Unogård bett om ursäkt och tog bort inlägget direkt.

Vid bråket om träningstider på Löten så rök sedan Olle Andersson och Olof Unogård ihop då Andersson inte ville att damlaget skulle prioriteras före akademilaget, trots att det är emot kommunens föreskrifter.

– Olle vägrade att vi skulle få vissa träningstider på Löten trots att vi hade rätt till tiderna, vilket gjorde det väldigt svårt för oss att hitta alternativ. Informationen om att vi inte skulle få träna på Löten gick inte ens ut till oss först utan mejlades ut till alla inom Sirius samtidigt utan att Olof var informerad.

Att det nu är Olle Andersson som tagit över ansvaret för just damlaget gör att spelarna rasar.

– Att han är tillförordnad sportchef känns respektlöst mot oss spelare. Han har jobbat för att få bort Olof, en tränare som vi ville ha kvar. Han har ingen erfarenhet av hur ett damlag fungerar på elitnivå och när vi ställde frågor så hade han inga svar. Det känns konstigt att ha honom som ansvarig, vi vill ha Olof Unogård.

Vad tror ni om framtiden?

– Allt vi har byggt upp de senaste åren är förstört. Vem ska värva spelare? Det ska man göra nu. Vi vet inte ens om vi kommer att ha ett damlag nästa säsong och får inga svar från någon inom klubben.

<p>Sirius svarta lista:</p>

Lötenfrågan

Sirius dam portades plötsligt från Lötens naturgräs och fick sedan ingen förtur till konstgräset utan prioriterades efter akademi och ungdom. Spelarna bad ledningen komma till träningen och förklara – men fick nobben.

Närvaron

Laget beskriver en besvikelse över att vd:n Ola Andersson inte synts till sedan dottern lämnade laget. Vid en föreläsning inför U21-matchen på Studenternas ska Andersson, enligt spelarna, ha informerat sponsorer om herrarnas match mot Jönköping, men inte nämnt damlaget en enda gång. Detta trots att spelare från damlaget var inbjudna och på plats.

Sponsorträffarna

Vid Sirius upptaktsträffar inför säsongerna beskriver spelarna att herrarna får 90 procent av tiden, medan damlaget får tre frågor mot slutet. ”Det känns väldigt oseriöst”.

Biljetterna

När Sirius är ute och promotar sig på Gränby Centrum till exempel så har damlaget fått dela ut biljetter till herrmatcherna. ”Det känns inte rimligt”, säger en spelare. När Sirius under matchen mot Djurgården i elitettan gav publiken ”goodiebags” så innehöll dessa biljetter till herrmatcher.

Träningslägret

Herrlaget åkte på träningsläger till Turkietunder mars i en vecka medan damerna höll ett träningsläger över en helg hemma i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels