Uppsala Baskets hittills enda seger den här säsongen kom hemma mot Nässjö den 16 oktober. Det var i den sjätte omgången av Svenska basketligan herr och den gången hade Xavier Cannefax (20 poäng), Eric Katenda (19) och Davy Baltus (7 poäng och 7 assist) stora nyckelroller i segermatchen.

Ingen av dem är längre kvar i klubben. Och när klubbens två nya amerikaner Dante Williams och Brian Bridgeforth saknades på grund av skador var chansen för en repris när Nässjö åter gästade Fyrishov liten. Uppsala Basket hade dock länge chansen – men höll inte hela vägen.

– Det är ett steg i rätt riktning, men det är svårt att vända och få en vinnande mentalitet. Till och med om man leder svettas man. Jag har varit med många gånger tidigare när det har varit jämnt och vi har känt ”det är lugnt, vi spelar hemma i Fyrishov”. Nu är det mer: ”Det är jämnt, hur vi ska kunna hålla oss flytande”. Den inställningen är svår att arbeta bort. Det sitter mycket i huvudet, säger centern Odin Lindell.

Artikelbild

| Odin Lindell spelade nonstop i 40 minuter för Uppsala Basket.

Uppsala Basket ledde med 46–45 i halvtid och där och då hade Nathan Dawit (15 poäng), Axel Nordström (14), Odin Lindell (12) legat bakom 43 av 46 poäng i hemmalaget. Tillsammans med William Eriksson Hansson och John Imbia spelade Uppsala i stort sett matchen igenom med endast fem spelare och orken kom att fälla avgörandet.

William Eriksson Hansson lade i poäng och bonuskast till 69–61 i början av den fjärde perioden, men sedan var det slut på det roliga. Nässjö svarade med 18 (!) raka poäng och vände till 69–79.

I slutronden var Uppsala Basket trötta såväl fysiskt som psykiskt. En av hemmaspelarna som gick på knäna under slutminuterna var just Odin Lindell. 28-åringen spelade nonstop i 40 minuter – för första gången i sin karriär. Och detta efter att ha varit borta från elitbasketen i mer än två år.

– Det är första gången jag är i så dålig form också, så det är märklig tajming kan man säga, säger Odin Lindell, som svarade för 15 poäng och 11 returer i förlustmatchen.

Artikelbild

| William Eriksson Hansson hade en stor roll för Uppsala Basket hemma mot Nässjö.

Hur var det där ute?

– Det ser man ju. Jag orkar i femton minuter och det har jag gjort hela säsongen. Vi är väldigt få i manskapet och killarna kämpar hjärtat ut sig, men man kan inte vinna på 30, 35 minuter. Det håller inte i längden. Alla gör allt vad de kan, men jag känner ju att alla misstag kommer när man är helt slut, säger Odin Lindell.