Medverkade vid ceremonin för den kommande fotbollsarenan gjorde bland annat kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), Joachim Danielsson, stadsdirektör, Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden, Eva Sterte, vd för Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter AB, Josefine Åhrman, sport- och idrottschef samt Siriusspelaren Kim Skoglund och ytterbacken Fanny Lång för Uppsala Fotboll.

– Det här är på tiden. Det har varit snack om en ny arena ända sedan jag började i Sirius för 13–14 år sedan, och man tycker kanske att det vore en arena på plats redan nu, men bättresent än aldrig. Nu är vi uppe i eliten på en hög nivå och slutade sjua i allsvenskan, så det känns som att vi är redo sportsligt och jag tror att vi hade kunnat fylla den kommande arenan redan det här året varje match om vi hade haft den klar, säger Kim Skoglund.

Hur ska det bli att spela här de kommande säsongerna när det kommer att vara en arbetsplats?

Artikelbild

– Det är lite tråkigt. Vi kommer nog att förlora en del publik på det, samt inramning och stämning. Det är så klart ett minus, men vad skaman göra?

Utöver Sirius väntas även elitettanlaget Uppsala Fotboll spela sina hemmamatcher på den kommande arenan, som bara den väntas kosta cirka 500 miljoner kronor.

– Det här betyder jättemycket för mig och laget. Vi får en fotbollsplan med en arenakaratär som kan hjälpa oss i vår satsning, säger Fanny Lång.

Kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) om den symboliska byggstarten:

– Det känns jättebra att det här i gång. Det är en viktig dag för Uppsala, säger hon.

Vad betyder det här för dig?

– Det betyder mycket att vi har lyckats komma fram med ett beslut och nå en stor enighet i frågan. Den har varit på gång under många, många år och det har diskuterats under väldigt lång tid. Jag tycker att det känns bra som ansvarig att komma till beslut och att vi kan ta den här första symboliska avsparken.

Dalkurd, som även de har anmält intresse för att spela på den framtida arenan närvarade inte vid spadtaget.

– De enda förhandlingar som pågår just nu är med Sirius och Uppsala Fotboll. Det är förutsättningarna och ingången, och det är de diskussionerna som förs just nu. Någon annan information har inte jag, säger Marlene Burwick.