Sofie Johansson siktar på VM

ORIENTERING. Sofie Johansson vill gärna till VM i orientering i Frankrike i mitten av augusti.
Och under påskhelgens elitserietävlingar nordöst om Huskvarna visade OK Linnéstjejen världsklass på långdistans.

25 april 2011 20:09

- Jag fick ingen smakstart alls på en mycket tuff bana. Småmissade i början, men intalade mig själv att alla hade det lika jobbigt i det varma vädret. Jag tappade tid på Helena Jansson första halvan av banan men sen sprang jag nästan jämnt, säger Sofie Johansson
Hon blev femma 7,36 efter Helena Jansson, men av svenskorna var bara tvåan Lena Eliasson snabbare. Danska Signe Söes (trea) och tjeciskan Dana Brozkova (fyra) har EM-och VM-medaljer och Johansson är med i världstoppen igen.
-Det känns skönt. Jag vill vara där och hade redan innan påsktävlingarna planerat in två läger i Franrike under maj. Ska bara hem en del för att jobba med ett examensarbete.

Sofie Johansson har stöd
av egna sponsorer i sin satsning mot VM men utan ekonomiskt support från pappa och mamma skulle det inte fungera.
- Jag kan inte alls livnära mig på orientering men det är så himla kul och jag vill nå mitt max. Och långa distanser i hård terräng är min grej.
På den avslutande jaktstarten på annandagen slarvade Sofie Johansson på den första halvan av banan och blev upphunnen av ett jagande gäng till 12:e kontrollen.
- Det kände tråkigt och eftersom att det var korta sträckor på slutet hängde alla ihop. Jag försökte öka farten men var inte tillräckligt spurtpigg.

Hela gänget tog
också till sista kontrollen ett vägval via en väg som var förbjudet område. Linnea Gustafsson vann klungspurten med Sofie Johansson som åtta. Alla fem hotades av diskning men friades av tävlingsjuryn. Viktigt för Sofie som är demma totalt i Elitserien och en topplats där kan ge en del prispengar.
I herrklassen vann norska världsmästaren Olav Lundanes överlägset och Mattias Millinger blev 30:e man totalt men över 25 minuter efter.

Bästa juniorloppet i den tekniskt krävande Huskvarnaterrängen gjorde Mandus Ridefeldt, trea i H18 på söndagens långdistans.
- Det var helt godkänt men medeldistansen på annadagen vill jag helst glömma.
Storebror Albin är inte i toppform efter problem med ett knä och lämnade återbud till långdistansen. Sprang medeldistansen där han blev sjua och ligger därmed totalt trea i Juniorcupen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Fransson