Det blev en superskräll som få i Nambu University Aquatics Centre hade väntat sig, ja, inte i resten av simvärlden heller för den delen.

Supersvenskan, som lekt bort sitt motstånd på 100 meter fjäril under flera år, fick stryk av en 19-åring som få hade hört talas om.

MacNeil kämpade ned Sjöström efter vändningen och krossade sitt personliga rekord från semifinalen med 69 hundradelar.

Segertiden 55,83 gav en vinstmarginal på 39 hundradelar till Sjöström.

Louise Hansson slutade sjua på 57,16.

Jag kände mig tung redan i försöken och semifinalen. Jag visste att det skulle bli tufft, jag försökte bara simma så avslappnat som möjligt och sätta detaljerna. Men jag orkade inte sista 50 meterna, sade Sjöström.
Jag vet inte varför. Jag har verkligen gjort all träningen och känner mig sjukt stark. Jag kände mig peppad, men jag kan inte simma snabbare än 56,22 just nu.

Fullföljer VM-planen

Sjöström tänker dock fullfölja sin VM-plan som är rekordtuff med fem individuella distanser.

Hon känner ingen oro inför fortsättningen, med 200 meter fritt närmast (start natten till tisdagen).

Jag är aldrig orolig. Visst, jag kanske inte vinner de grenarna (200 meter fritt och 100 meter fritt), men det hade jag inte räknat med innan heller. Jag ställer upp så får vi se hur det går. Jag känner mig som allra starkast på 50 fritt och 50 fjäril, nu gör jag det lite tuffare för mig själv genom att ställa upp på andra grenar innan det, sade hon.

Sjöström sade sig inte vara besviken över silvret och den missade chansen att bli första kvinnan i simhistorien med fem VM-guld i en och samma gren. På herrsidan har bara en simmare klarat det – OS-kungen Michael Phelps.

Jag ville verkligen vinna och är som gladast när jag vinner guld, men man kan inte vinna hela tiden. Jag känner mig lagom nöjd med silver, sade hon.

Besegrade idolen

Maggie MacNeils genombrott påminde inte så lite om Sjöströms 2009 då hon som 15-åring tog första VM-guldet. Kanadensiskan har de senaste elva månaderna sänkt sitt personbästa med drygt 2,5 sekunder – från 58,35 till 55,83. Nu krossade hon också det kanadensiska rekordet.

Helt otroligt, jag hade inte väntat mig det här. Jag hoppades kunna ta medalj, men guld är helt otroligt, sade MacNeil som har haft Sjöström som idol sedan hon var liten.
Hon gratulerade mig och var supersnäll, det betyder väldigt mycket för mig. Jag har sett upp till henne hela livet.