Siriusstjärnan redo för debut – och revansch

Vintern 2017: Det missade VM-chansen sved länge och rejält. Nu kunde inget stoppa Klara Molin – som är redo för debut i världsmästerskapet.

Klara Molin har laddat inför VM på hemmaplan med landslaget i IFU Arena.

Klara Molin har laddat inför VM på hemmaplan med landslaget i IFU Arena.

Foto: Mathias Rutegård

Innebandy2019-12-06 08:00

Sveriges trupp till innebandy-VM i Schweiz 7–15 december innehåller sex debutanter. En av dem är Klara Molin – som skulle ha varit med redan för två år sedan.

– Man var ju en som kanske skulle ha kommit med i alla fall. Målet sedan dess har varit att komma med till det här året och när jag inte varit skadad eller sjuk har jag varit med i landslaget. Det har känts bra, man har kommit in i gänget, säger Klara Molin.

Det var i superligans premiärmatch 2017 som Sirius lagkapten och stöttepelare åkte på en tung skada. Klara Molin låg länge och vred sig på plastgolvet i IFU Arena och utan spel på planen missade hon sin chans att slå in sig i den svenska VM-truppen. 

Den gången. I år kunde inget stoppa henne och efter ett VM-läger i Malaga i Spanien är Klara Molin mer än redo. Landslaget åkte till Spanien direkt från ett kortare träningsläger i IFU Arena i Uppsala.

– Vi fick känna på femmorna, spela runt lite och träna på lite smått och gott; frislag, straffar och ”special teams”. Det är de små detaljerna som kommer avgöra, säger Klara Molin som känner att VM-temperaturen är nära kokpunkten.

– Alla är så professionella och lyhörda och tar in alla detaljer. När vi väl åker till Schweiz kommer man att märka än ännu större skillnad, förstås.

Gruppspelet inleds mot Slovakien på lördag och fortsätter med gruppspelsmatcher mot Tjeckien och Lettland. Det är förstås bara matcher som är steg på vägen för att landslag som vunnit sex raka VM-guld.

– Inställningen att alltid ge hundra procent i alla matcher ska inte vara några svårigheter i det här laget, säger Klara Molin.

Hur svårt är det att tända till när gruppspelet till stor handlar om matcher ni ”bara ska vinna”?

– Alla här är så pass proffsiga, alla vill alltid göra sitt bästa … Men självklart, i vissa matcher sätter man upp andra mål än att bara vinna. Det kanske handlar om hur många mål vi ska göra, och hur vi spelar i stort. Vi är så himla duktiga allihop och ingen nöjd bara för att man vinner en match med 5–0 om vi inte har gjort en bra prestation i tre perioder.

I Sirius har Klara Molin under åren alternerat mellan att vara back och forward. I landslaget är hon uttagen som back. Punkt slut.

– Jag har alltid haft en ganska defensiv roll i landslaget, en libero-roll längst bak. Jag ska styra och ställa i uppspelet och hitta bra bollar som de andra kan jobba med framåt. I försvaret ska jag ligga i skottlinjen, täcka skott och vinna mina dueller. Det är vad jag ska göra.

Om du går från VM-turneringen poänglös, kommer du att vara nöjd då?

– Absolut. Sedan är alltid roligt att göra någon poäng, men vi har så många duktiga poängspelare i det här laget, så jag kan ta mig an en defensiv roll. 

En otacksam roll, möjligen. Men inte för Klara Molin. Hon tackar och tar emot.

– De flesta är väldigt offensiva och då behöver man balansera det med några defensiva spelare.

Den rollen accepterar du?

– Absolut.

Vad har du för drömbild inför VM?

– Att vi vinner varje match och finalen och förhoppningsvis inte på straffar den här gången, utan att vi leder med några bollar och kan hålla den ledningen. För min del vill jag självklart kunna känna mig nöjd och att jag få spela varje match och få en stor roll i defensiven. 

Och överraska med ett avgörande mål som ger Sverige VM-guld?

– Exakt, jag glider upp och sätter den i krysset.

Klara Molin under Euro Floorball Tour i höstas.
Klara Molin under Euro Floorball Tour i höstas.
Sveriges VM-trupp

Målvakter: Alexandra Durling, Täby, Amanda Hill, Kais Mora. Utespelare: Myra Aggestål, Iksu, Stephanie Boberg, Endre, Lisa Carlsson, Täby, Cornelia Fjellstedt, Iksu, Alice Granstedt, Kloten, Moa Gustafsson, Kais Mora, Johanna Hultgren, Kais Mora, Sofia Joelsson, Iksu, Amanda Johansson Delgado, Iksu, Isabell Krantz, Pixbo, Klara Molin, Sirius, Ellen Rasmussen, Malmö FBC, Iza Rydfjäll, Kloten, Sara Steen, Endre, Ida Sundberg, Pixbo, Moa Tschöp, Täby, Emelie Wibron, Iksu, Anna Wijk, Kais Mora. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!