Sirius kritik mot det nya avtalet

Nu är det klart. Sirius, Uppsala Fotboll och Dalkurd har alla tecknat hyresavtal och flyttar in på Studenternas i mars.

Nu är avtalen klara kring Studenternas.

Nu är avtalen klara kring Studenternas.

Foto: TT/montage

Fotboll2019-11-22 09:00

Från början hoppades kommunen ha det hela klart till sommaren, men det har dragit ut på tiden. Nu har dock Uppsalas tre elitlag alla skrivit på hyresavtal för en hemvist var på den nya arenan. Precis som UNT tidigare berättat så blir hyran 2 400 kronor per kvadratmeter och år. För Sirius innebär det en höjning med 300 procent jämfört med Löten.

– Hyran är oerhört hög och jag vet inte om det finns någon annan allsvensk klubb som har en sådan kvadratmeterhyra för en källarlokal utan fönster. Jag har inte hittat någon sådan och det blir svårt för oss som klubb som krigar för att etablera oss i allsvenskan både sportsligt och ekonomiskt, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson.

Just på grund av den höga kostnaden, där Sirius hyr 260 kvadratmeter till sin hemvist, så har man valt att bara skriva ett ettårsavtal.

– Vi har krävt ett ettårsavtal för att det är en så pass dyr hyra så att vi inte ser det här som en långsiktig lösning. Vi vill ha möjlighet att omförhandla och även undersöka andra möjligheter, säger Abrahamsson.

Vad finns det för andra möjligheter?

– Tyvärr finns inga sådana än och det är därför vi tecknar det här avtalet. Vi måste för Sirius räkning tänka till hur vi ska göra på längre sikt, var vi vill att klubben ska vara rent geografiskt i Uppsala. Vi hade en dröm om att vara på Studenternas, men i nuläget är det inte trovärdigt. Vi har till exempel inte råd att flytta kontoret dit som vi hade tänkt. 

Abrahamsson nämner som exempel att Elfsborg på Borås Arena betalar 700 kronor per kvadratmeter.

– I många kommuner så subventioneras det, men här kallar man det självkostandshyra, säger han.

Även Uppsala Fotboll och Dalkurd har tecknat sig på den nya arenan. För Dalkurd handlar det om 230 kvadratmeter och för Uppsala 169 kvadratmeter där de båda delar tvättstuga. 

– Vi hade gärna haft det billigare, men det går inte. Vi är väldigt nöjda med att vi får flytta dit och att vi klarar att flytta dit. Det kommer att kosta mer, men blir också ett lyft, säger Uppsalas klubbchef Gunnar Källsten.

– Det är skönt att det är gjort och vi ser fram emot att flytta in. Vi har betalat nästan lika mycket för ett par baracker så det här är lyxigare till samma pris, säger Dalkurds tf vd Memo Meral. 

De nytecknade hyresavtalen gäller för hemvist samt träning. Matchhyran och avtalen är fortsatt under förhandling. 

Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson.
Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!